MEGA KAMIONI štede milione evra!

Kamioni dužine 32 metra pokazali su se kao posebno korisni za prevoz mašina i paleta, navodi se u izveštaju koji je pripremila holandska konsultantska firma Buck Consultants International. Upotreba produženih kamiona takođe dovodi do redukovane emisije gasova i nižih troškova usled smanjene upotrebe goriva.

Kamioni dužine 32 metra i težine do 72 tone imaju veliki potencijal da dovedu do smanjenja troškova i zagađenja životne sredine u različitim transportnim i logističkim sektorima, navodi se u izveštaju Buck Consultants International, napisanog u saradnji sa CE Delft, u ime udruženja Topsector Logistiek.

U 2020, u Holandiji je pokrenut novi pilot projekat drumskog prevoza, u okviru kojeg se testira „Super EcoCombi“ (SEC), nova kombinacija kamiona, ukupne dužine 32 metra. SEC, koji se sastoji od kabine i dve prikolice dužine 13,60 m, trebalo bi da poboljša efikasnost i održivost transporta. Rešenje će biti testirano u narednih nekoliko godina kako bi se proverila njegova efikasnost u transportu različite robe.

Prema rezultatima nedavno sprovedenog istraživanja, SEC je posebno pogodan za intenzivan transport mašina i paleta. Međutim, autori istraživanja takođe vide veliki potencijal za transport građevinskog materijala, kontejnera i paketa, kao i za transport otpada. U ovim industrijama, SEC je u osnovi spreman za upotrebu u bilo kom trenutku.

Kako se u istraživanju navodi, trenutna situacija u Holandiji omogućila bi – na dnevnom nivou-570 ruta sa 213 produženih kamiona. Ovo bi dovelo dosmanjenja troškova – na godišnjem nivou – u logističkoj i transportnoj industriju u iznosu od šest miliona evra i smanjenja emisije CO2 od 14.000 tona.

Zauzvrat, očekuje se da će do 2030. godine kombinacije SEC-a dužine 32 metra prelaziti između oko 2.000 i 6.000 ruta dnevno, u zavisnosti od ekonomskog razvoja. U ovom slučaju, kamioni dužine 32 metra činili bi od 5 do čak 15 odsto drumskog prevoza tereta u Holandiji. Tada bi, prema istraživanju, godišnja ušteda mogla da dostigne 20 do 60 miliona evra, a emisija CO2 pala bi za 50.000 do 150.000 tona.

Međutim, preduslov za uspeh ovog projekta jeste ubrzanje neophodnih mera planiranja i infrastrukture radi omogućavanja redovne upotrebe SEC kamiona.

Slični zaključci evropske organizacije

Rezultati istraživanja koje su sproveli Holanđani podudaraju se sa pristupom ACEA (Evropske organizacije proizvođača kamiona). Sredinom 2019. godine, organizacija je dotakla pitanje novih ograničenja emisije CO2 za teretna vozila. Prema mišljenju organizacije, odobrenje upotrebe kamiona dužine 32 metra u Evropskoj uniji ublažilo bi opterećenje na životnu sredinu, ali i pomoglo u rešavanju drugih problema, poput manjka vozača. Prema ACEA-i, tri kamiona dužine 32 metra prenosila bi istu količinu robe kao šest običnih kamiona – ali sa znatno nižom emisijom štetnih gasova.

Izvor: trans.info

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.