Ove dve kompanije koriste MEGA-kamione za transport robe!

Kompanije Carrefour i Procter&Gamble pokrenule su prošle sedmice upotrebu dva mega-kamiona za prevoz robe u Španiji. Svako od ovih vozila može da preveze do 60 tona robe, a obe kompanije veruju da će upotreba mega-kamiona smanjiti emisiju CO2 iz njihovih zajedničkih logističkih operacija za najmanje 16%.

Mega-kamioni dugački su više od 25 metara, a sastoje se od prikolice veće od 13 metara sa teretnim prostorom za 33 palete i poluprikolice od gotovo 8 metara sa teretnim prostorom za 18 paleta. Ova konfiguracija omogućava maksimalno opterećenje od 60 tona, što je značajno više od 40 tona kod konvencionalnih kamiona.

Amaia Sarasa, viši direktor lanca snabdevanja za Procter&Gamble u Španiji i Portugaliji, navodi da je upotreba mega-kamiona deo cilja kompanije da smanji emisije prouzrokovane teškim teretnim vozilima za 50%, od 2020. do 2030. godine. U kompaniji P&G, održivo upravljanje lancem snabdevanja postalo je strateški element u poslovanju, navode.

Alexandre de Palmas, izvršni direktor Carrefour Španija, takođe je objasnio kako lanac supermarketa planira da smanji svoje emisije.

– Naš cilj je smanjenje emisije CO2 za 40%. Kao deo naše strategije, postali smo prva distributivna kompanija koja je 2017. u svoju flotu uvrstila kamione na komprimovani prirodni gas za sektor e-trgovine, kao i dostavna vozila za kućnu isporuku, na isti pogon. Danas činimo još jedan korak napred korišćenjem ova dva mega-kamiona, čime ćemo smanjiti emisiju CO2 iz naših zajedničkih logističkih operacija za najmanje 16%.

Izvor: trans.info