Danska testira kamione sa duplim prikolicama dužine do 34 metra

Danska uprava za transport najavila je testiranje kombinacija kamiona sa dve prikolice, poznatih kao EMS2, na odabranim deonicama puteva u toj zemlji. Odluka koja je stupila na snagu 1. januara rezultat je izmena i dopuna člana 70a Zakona o saobraćaju na putevima, kojim se omogućava spajanje više prikolica.

Prema novim pravilima, kombinacije kamiona sa dvostrukom prikolicom mogu imati maksimalnu dužinu od 34 metra i težinu do 72 tone. Ova uredba omogućava kompanijama da prevoze dve poluprikolice sa samo jednim kamionom, što potencijalno vodi ka efikasnijem i održivijem transportu. Ključni cilj iza ove inicijative je omogućiti kompanijama da maksimiziraju svoju postojeću opremu, smanjujući potrebu za značajnim ulaganjima.

U prvo vreme, duple prikolice imaće mogućnost da voze samo „probnom“ mrežom puteva između Arhusa i Høje-Taastrupa, a pored toga, potpisano je pismo o namerama sa Švedskom kako bi se dugim kamionima omogućilo da pređu granicu.

Zakonski propisi definišu različite tehničke aspekte, uključujući zahteve za elektronsku kontrolu stabilnosti (ESC), preglednost, kočnice, snagu motora, karoseriju, konstrukciju i uređaje za spajanje. Važno je napomenuti da sva vozila u kompletima kamiona sa dvostrukom prikolicom moraju biti opremljena sistemom protiv blokiranja točkova (ABS) i elektronskim kočionim sistemom (EBS), koji osiguravaju sigurnost tokom rada.

Što se tiče dužine, kombinacija teretnog vozila sa dvostrukom prikolicom ne sme biti veća od 32 metra, sa izuzetkom za one koje vuku kamioni koji koriste alternativna goriva, tehnologiju nulte emisije ili su opremljeni odobrenim aerodinamičkim uređajima ili produženim aerodinamičkim kabinama, što omogućava maksimalnu dužinu od 34 metra.

Da bi se osigurala usaglašenost, zakonski propisi nalažu da se relevantna dokumentacija, uključujući potvrde o registraciji za svako vozilo i bilo koju drugu traženu evidenciju, mora nositi tokom putovanja i predočiti vlastima na zahtev.

Različiti tipovi kamiona u Danskoj 

  • „Klasični“ kamion je dugačak do 18,75 metara i težak 56 tona i može da se vozi skoro celom putnom mrežom u Danskoj
  • Modularni vagoni su dužine do 25,25 metara i težine do 60 tona i mogu da voze približno 5.000 km puta
  • Kamioni sa dvostrukom prikolicom su dugački do 34 metra i teški do 72 tone i mogu se u početku voziti između Arhusa i Høje-Taastrupa i dalje preko mosta Øresund do Švedske

Izvor/foto: Ministarstvo saobraćaja Danske, Transportministeriet (trm.dk)