Najveći prihodi koncerna Intereuropa u poslednjih 10 godina

Prema nerevidiranim podacima, koncern Intereuropa u 2022. ostvario je 200,4 miliona evra prihoda od prodaje, što je 13% više nego godinu ranije i najviše u poslednjih deset godina.

Dobit pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) porasla je za 9%, na 15,1 miliona evra, a operativna dobit (EBIT) Intereuropa Grupe za 12%, na 8,2 miliona evra. Neto profit je smanjen za 22,7%, na 5,1 milion evra.

Nerevidirani podaci objavljeni su na stranici Ljubljanske berze.

– 2022. godina protekla je u situaciji izrazito povećane neizvesnosti u međunarodnom okruženju, koju su doneli rat u Ukrajini, zaoštreni uslovi na tržištu energenata i rast cena. Ipak, 2022. je za koncern Intereuropa bila uspešna, budući da su ostvareni najviši prihodi od prodaje i najveća EBIT u poslednjih deset godina – navodi se u objavi Intereurope.

Prihod od prodaje u iznosu od 200,4 miliona evra veći je od planiranog za 15%. Prodaja je, inače, premašila plan u sva tri poslovna područja, pri čemu je interkontinentalni transport bio najbolji u apsolutnom iznosu, na šta je – pored povećanog obima poslovanja – značajno uticala cena avio i pomorskog prevoza.

Visoki rast prihoda praćen je rastom direktnih troškova, naročito u drumskom, pomorskom i vazdušnom prometu, zbog čega se prodajne marže nisu značajnije menjale, navodi Intereuropa.

Kompletan izveštaj možete preuzeti i pogledati OVDE. 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.