Naplata putarine na svim bočnim rampama na autoputu od Niša do Preševa

Oko ulaska na autoput Niš–Preševo i novu deonicu kroz Grdeličku klisuru i izlaska s velike saobraćajnice kroz našu zemlju nema više nikakvih problema. Radnici JP „Putevi Srbije” okončali su radove, opremili i stavili u funkciju dve poslednje bočne naplatne stanice na ovoj deonici, tako da će se naplata putarine nesmetano vršiti na kompletnoj dužini Južnog kraka Koridora 10 i autoputa od čeone rampe kod Doljevca sve do granice između Srbije i Severne Makedonije, odnosno gledano s juga od granice prema Nišu i dalje, skroz do Beograda.

Prema rečima generalnog direktora „Puteva Srbije” Zorana Drobnjaka, na ovaj način zaokružuje se sistem naplate putarine kroz celu zemlju i ostalo je samo da se na Istočnom kraku Koridora 10, od Niša prema Bugarskoj, završe preostali radovi i da se cela deonice poveže u ovaj sistem. Uključenjem ove dve naplatne stanice biće, kaže Drobnjak, ispunjeno i obećanje dato prilikom otvaranja najteže i pre mesec dana završene poslednje deonice od 26 kilometara kroz Grdeličku klisuru, da će se korisnicima auto-puta omogućiti mnogo efikasnije i bezbednije putovanje kroz Srbiju.

– Na Koridoru 10 ostale su samo čeone rampe „Beograd” i „Niš”, odnosno ka Južnom kraku autoputa Doljevac i Preševo, a putarina će se naplaćivati prema pređenoj kilometraži na izlaznim stanicama. Na ovim bočnim stanicama vozači koji se uključuju na autoput uzimaće kartice, a putarinu će plaćati na onim naplatnim rampama gde budu izlazili s auto-puta. Više neće biti naplate putarine u paušalnom iznosu od Doljevca do krajnjeg juga naše zemlje i obratno, kako je bilo do sada – rekao je Milenko Caković, direktor Sektora naplate putarine u JP „Putevi Srbije”.

 

Kao i na svim naplatnim stanicama Južnog kraka Koridora 10, od Doljevca do Preševa i u celoj našoj zemlji, i na ovim rampama, omogućeno je korisnicima da manuelno, platnim karticama ili elektronski, korišćenjem TAG-ova, plate putarinu.

Ukida se paušalno plaćanje

Otvaranjem dve poslednje bočne naplatne stanice na Južnom kraku Koridora 10, od Doljevca do Preševa, ukida se paušalno plaćanje koje je do Grdelice (bez obzira na to dokle se putuje i eventualno se usput siđe s autoputa) iznosilo za putnička vozila 210 dinara i dodatnih 80 dinara od Bujanovca do srpsko-severnomakedonske granice. Sada je cena korišćenja autoputa od Doljevca do Leskovca 110 dinara, ili od Doljevca do Grdelice 175, a od Doljevca do Predejana 200. Kompletna deonica od Preševa do Doljevca za putnička vozila je sada, uz korišćenje celog autoputa i, svakako, nove deonice kroz Grdeličku klisuru, 540 dinara – rekao je Milić.