Ne žurimo s promenama oznaka za gorivo!

Na primenu direktive Evropskog parlamenta da na svim benzinskim stanicama od 12. oktobra moraju da stoje nove oznake za obeležavanje benzina, dizela, biodizela i tečnog naftnog gasa Srbija će malo sačekati. Što zbog toga što naša zemlja nema u prodaji sve te vrste goriva za koje se menjaju oznake, poput biodizela, što zbog činjenice da, kada bi svako po svom nahođenju primenjivao odredbe iz zakonodavstva nekih drugih zemalja, to bi izazvalo pometnju među potrošačima.

– Dakle, sačekaćemo da ove izmene iz EU budu uvrštene u našu, domaću nacionalnu regulativu, nakon čega će ih prometnici odmah i primeniti. Ove promene neće biti problem za domaće distributere, jer Institut za standardizaciju Srbije u zbirci standarda već ima usvojen standard SRPS EN 16942, koji u potpunosti odgovara evropskim. Tako da neće biti potrebno da se propisom definiše način obeležavanja, već samo da se prometnici obavežu na primenu navedenog standarda  – objašnjava Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Naime, vest o primeni novog uniformnog obeležavanja goriva od 12. oktobra niko od zvaničnika nije ni potvrdio. Jedina informacija koja se ovih dana mogla pročitati u javnosti potiče iz „informatora za potrošače”, gde se navodi upravo ono što i Mićović kaže – da će distributerima širom Evrope verovatno biti potreban izvestan prelazni period kako bi nove oznake mogle da se nađu istog dana na svim pumpama.

Etikete različitog oblika sa novim oznakama goriva biće obavezne na benzinskim pumpama i na novim vozilima svih kategorija koja budu proizvedena od 11. oktobra 2018. godine, a direktiva 2014/94/EU važiće u svih 28 članica unije, kao i u Srbiji, Makedoniji, Turskoj, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Švajcarskoj. Velika Britanija bi posle bregzita trebalo da odluči o primeni direktive.

Na benzinskim pumpama etikete će morati da se nalaze na spremniku za gorivo i na vrhu pištolja za točenje goriva. Iako bi iz upotrebe trebalo da nestanu stare oznake, gorivo će u osnovi ostati isto, pa tako oznake za benzin E5 i E10 odgovaraju dosadašnjim oznakama super 98 i super 95.

Mićović kaže da je reč o primeni evropskog standarda EN 16942, kojim su propisani harmonizovani grafički simboli za tečna i gasovita goriva.

– Činjenica je, međutim, da većine goriva čije su oznake navedene u standardu na tržištu Srbije uopšte nema. Od navedenih goriva s novim oznakama na domaćim pumpama se prodaju tečni naftni gas TNG i komprimovani tečni gas CNG. Za CNG nema propisanog načina obeležavanja, a u „pravilniku o tehničkim i drugim zahtevima za tečna goriva naftnog porekla”, pored standardnih goriva, propisan je način obeležavanja pumpnih automata za motorni benzin sa sadržajem etanola do 10 odsto – objašnjava Mićović.

U pravilniku o tehničkim i drugim zahtevima za TNG način obeležavanja je autogas-TNG. Pumpe za snabdevanje motornih vozila tečnim naftnim gasom obeležavaju se latiničnim pismom na sledeći način – autogas-TNG – crnim slovima na narandžastoj podlozi (narandžasta ral 2003).

Što se biogoriva tiče, uređen je samo način obeležavanja čistog biodizela. Pumpe se obeležavaju latiničnim pismom na sledeći način – biodizel BD-100 (žutim slovima ral 1023 na osnovi zelene boje ral 6029).

Međutim, pošto u Srbiji još ne postoji obaveza namešavanja biogoriva, niko od prometnika nema u ponudi na tržištu ni čist biodizel, ni evrodizel sa određenim procentom biodizela. Isto se odnosi i na etanol i različite smeše sa benzinom – kaže Mićović.

To svakako nije način obeležavanja koji je od ove godine obavezan da se primenjuje na benzinskim stanicama u Evropi. Svi distributeri u Srbiji dužni su da poštuju način obeležavanja prodajnih mesta za gorivo, propisan odgovarajućim pravilnicima, zaključuje sagovornik Politike.

Izvor: Politika