U tehničko-putničku stanicu u Zemunu biće uloženo 52 mil EUR

Ministar finansija Siniša Mali potpisao je sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) Ugovor o garanciji za Projekat tehničko-putničke stanice (TPS) Zemun – Faza 2, čija je vrednost 22 mil EUR.

Mali je rekao da će ceo projekat gradnje TPS Zemun biti završen do kraja 2021. godine ili početka 2022. godine i da će omogućiti bolji i bezbedniji železnički saobraćaj u Beogradu i Srbiji.

– Završićemo konačno rekonstrukciju i izgradnju kako bi se TPS Zemun privela nameni – naglasio je Mali i podsetio da je ta stanica počela da se gradi 1977. godine, a da je otvorena 1981. i da nikad nije potpuno završena.

Projekat podrazumeva izgradnju funkcionalne celine za održavanje železničkih voznih sredstava za prevoz putnika, a njegovom izgradnjom biće oslobađene zauzete površine u centralnoj gradskoj zoni.

– Sa ovim novcem ćemo da izgradimo 14.000 kvadrata, a 19.000 kvadrata postojećeg prostora ćemo potpuno da rekonstruišemo i 17,4 km novih koloseka ćemo da napravimo. TPS Zemun je integralni deo Beogradskog železničkog čvora i nove železničke stanice Prokop – naveo je Mali.

Podsetio je da se u TPS Zemun vagoni i lokomotive popravljaju, sređuju i održavaju, kao i da će se sa završetkom tog projekta osloboditi Savski amfiteatar od šina i koloseka.

Ugovor je u ime EBRD potpisala direktorka za transport Sju Baret, koja je rekla da će 17 mil EUR biti za drugu fazu sređivanja depoa u Zemunu i pet miliona za uvođenje novih informacionih sistema.

Cilj realizacije projekta je da se na lokaciji TPS Zemun izgrade svi potrebni objekti, koloseci, postrojenja, oprema i instalacije u funkciji nege, održavanja i očekivanja rada voznih sredstava za prevoz putnika, sa kapacitetima u skladu sa očekivanim obimom rada.

Finansiraće se rekonstrukcija i sanacija postojećih objekata i infrastrukture – gornji i donji stroj pruge i završetak radova na započetim objektima.

Ceo projekat TPS Zemun vredan je ukupno 47 mil EUR plus 5 mil EUR evra za bolje funkcionisanje tog preduzeća.