Nedostatak PARKINGA za teretna vozila – Mogu li aplikacije da pomognu vozačima?

Nemačkoj regiji Šlezvig-Holštajn nedostaje nekoliko stotina mesta za parkiranje teških teretnih vozila, objavile su lokalne vlasti. Dok se priprema izgradnja novih parkinga, traže se i – digitalna rešenja!

Ministarstvo saobraćaja ove savezne države objavilo je da će u srednjem roku biti izgrađeno još 450 parking mesta za kamiona. Ipak, trenutna nestašica dovodi do mnogobrojnih problema, uključujući i parkiranje u zaustavnim trakama, ili u okolini postojećih parkinga. Lokalni hamburški list tvrdi da su “uska grla” posebno prisutna na A1 (Hamburg-Heiligenhafen) i A24 (Hamburg prema Berlinu).

Između 2008. i 2018. godine, broj parking mesta za teretna vozila u Nemačkoj se zapravo povećao za 31%, ali to nije dovoljno, jer je kamionski promet porastao za 38%, što je rezultiralo nedostatkom prostora.

Jedno od rešenja za ublažavanje problema, koje je predložio ministar transporta regije Šlezvig-Holštajn Bernd Buchholz, jeste korišćenje aplikacije koja bi nudila parking mesta koja trenutno nisu u upotrebi. On je tokom prošle godine predložio udruženju logističkih kompanija da zajednički formiraju centralnu online platformu (ili aplikaciju), kako bi mogli da ponude svoja parking mesta koja trenutno nisu zauzeta. Osim toga, aplikacija bi prikazala parking mesta na autoputu. Najavljeno je da će članice udruženja biti anketirane, kako bi se videlo da li su raspoloženi za ovakvu akciju, piše trans.info. 

Rezultati ankete zasad nisu poznati, ali je u međuvremenu pokrenut razvoj jedne slične aplikacije. Savezna kompanija za planiranje Deges razvija sistem za upravljanje parkiranjem kamiona na A7, između Bordesholma i granice sa Hamburgom. Cilj da se evidentira zauzetost parkirališta na odmorištima i da se prijave slobodni kapaciteti. Vozači bi mogli da putem aplikacije dobiju informacije i da se odvezu do odmorišta sa slobodnim mestima. Trenutno se priprema rešenje za pet odmorišta u svakom pravcu, navodi se.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.