Novo kamionsko parkiralište u Ešfordu NAJVEĆE u Evropi – Mesta za 650 vozila

Novo kamionsko parkiralište Ashford International Truckstop, koje je zvanično otvoreno u petak  (3. decembra), od ponedeljka je na raspolaganju svim vozačima kamiona koji traže odmor u blizini Ešforda u Velikoj Britaniji.

Kompleks, koji je udaljen oko 13 milja od Evrotunela, može da primi 650 teretnih vozila, što ga čini najvećim parkiralištem ove vrste za teretna vozila u Evropi.

Osim kamionskog stajališta koje radi 24/7, u ponudi ima i non-stop otvorene teretanu, salu za zabavu, restoran, toalet, tuševe, kao i prostorije sa mašinama za pranje i sušenje veša.

Kako saznaje trans.info, planirano je i uvođenje kapaciteta za smeštaj.

Parking je višestruko osiguran, ima sigurnosnu ogradu sa bodljikavom žicom, visoku oko 7 stopa, LED osvetljenje osetljivo na pokret, nadzorni sistem osetljiv na pokret i obezbeđenje.

Novo stajalište u Ešfordu trebalo je da bude otvoreno 1. novembra, ali je došlo do odlaganja zbog problema u lancu snabdevanja. Izgradnjom Ashford International Truckstop napravljen je korak napred u rešavanju problema nedostatka parking mesta za kamione u Velikoj Britaniji. Najnoviji podaci pokazuju da u ovoj zemlji nedostaje oko 3.700 parking mesta.

Vozači su usled smanjenih kapaciteta često primorani da traže manje udobna rešenja za prenoćišta i noći provode bez hrane i tople vode, podseća trans.info.

Sve ovo čini profesiju vozača u Velikoj Britaniji odbojnom za mlade ljude. Kako bi se stanje u industriji poboljšalo, Vlada Velike Britanije je tokom septembra 2021. godine najavila izgradnju novih, luksuznih, kamionskih parkirališta, dok je britanski ministar saobraćaja Grant Shapps (Grent Šeps) u oktobru zatražio 50 miliona funti od britanskog trezora, za renoviranje parkinga širom zemlje.

(Foto: Pixabay, ilustracija)