Nedostatak vozača privrednih vozila – problem ili šansa?

Krajem oktobra prošle godine časopis „THE GUARDIAN“ objavio je tekst sa naslovom „Manjak vozača teretnih vozila može ugroziti božićne isporuke“. U tekstu se navodi da Velikoj Britaniji nedostaje između 45.000 i 50.000 vozača i da se situacija pogoršava iz dana u dan. Hiljade starijih vozača napušta transportni sektor, a mladi ne mogu sebi priuštiti licencu koja košta 3.000 funti. Vlada može da pomogne, ali to ne čini.

Nedostatak vozačkog kadra je univerzalni, praktično svetski problem, i to višegodišnji. Postojao je i pre svetske ekonomske krize 2008. godine ali ga opšte smanjenje privredne aktivnosti ublažilo. Međutim, ekonomski oporavak uslovio je ponovno aktuelizovanje ovog problema.

Transport predstavlja žilu kucavicu ekonomije svake zemlje. Drumski transport tereta ima stabilnu vodeću ulogu među vidovima transporta, sa preko 70% učešća u raspodeli po vidovima. Procena je da čak više od 85% kupljene robe, u nekoj od faza lanca snabdevanja, bude prevezeno drumom.

Mada izuzetno važan za državu, njenu ekonomiju i građane, drumski transport nije pošteđen svakodnevnih problema. Srpski transport, više od transporta drugih evropskih zemalja, svakodnevno se suočava sa nizom problema od kojih je jedan i problem nedostatka vozačkog kadra.

Razlozi za nedostatak vozačkog kadra su brojni: starosna struktura postojećeg vozačkog kadra, nezainteresovanost mladih za zanimanje vozača, zahtevnost i težina posla, plata, povećanje zahteva za transportom, loš imidž delatnosti, neprilagođenost obrazovnog sistema potrebama ovog dela tržišta rada, nepreduzimanje mera od strane države za ublažavanje posledica propisivanja sve većih ograničenja radnog vremena vozača, odlazak na rad u druge, ekonomski razvijenije države i dr.

Problem nedostatka vozačkog kadra iz ugla srpskih prevoznika daleko je veći i dramatičniji nego što je moguće prikazati kroz analize i statistike. Srpski prevoznici su prinuđeni da zapošljavaju kadrove koji nemaju odgovarajući nivo znanja i veština. Neznanje i neobučenost vozača, osim na kvalitet usluga, utiču i na efikasnost korišćenja resursa, bezbednost saobraćaja, troškove goriva, održavanja, osiguranja i drugo. Srpski prevoznici su prinuđeni da zaposle vozača čak i u situacijama kada im je poznato da je taj vozač svom prethodnom ili prethodnim poslodavcima naneo štetu. Obuka vozača je neophodna.

Usled nedostatka finansijskih i/ili vremenskih resursa, u ovom trenutku, obavlja se isključivo u toku realizacije transportnog procesa kroz posmatranje rada iskusnijih vozača, a ne retko i sticanjem sopstvenog iskustva i učenjem na greškama koje su po pravilu izuzetno skupe. Ovu situaciju neophodno je promeniti. Istovremeno moramo izbeći engleski scenario koji podrazumeva obuku koju kandidati za vozače i njihovi potencijalni poslodavci ne mogu priuštiti.

O svim ovim temama biće reči na okruglom stolu „Nedostatak vozača privrednih vozila – problem ili šansa?„, koji će biti održan u toku Sajma automobila „BG CAR SHOW“ – u svečanoj sali Beogradskog sajma, u ponedeljak, 21. mart 2016. godine u 12h.

Organizator je Poslovno udruženje „Međunarodni transport“.

Izvor eKapija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.