NEMAČKA: Razvoj teretnog transporta ostaje stabilan, uprkos usporavanju privrede

Prema najnovijoj srednjoročnoj prognozi, teretni saobraćaj u Nemačkoj će ostati na približno istom nivou kao prethodne godine uprkos ekonomskom padu u 2022. i očekivanom padu u 2023. godini, izvestila je Savezna kancelarije za prevoz tereta (BAG) u ponedeljak.

Kao rezultat očekivanog ekonomskog oporavka, za 2024. predviđa se ukupno modalno povećanje od 1,5% (obim teretnog transporta iskazan u broju prevezenih pošiljki), odnosno 2,2% (iskazano u tonskim kilometrima). Osim drumskog transporta tereta, posebno se očekuje ponovni rast železničkog teretnog transporta, prvenstveno kombinovanog transporta. 

U putničkom saobraćaju, nadoknađivanje pada izazvanog pandemijom će obezbediti jasan godišnji porast svih vrsta transporta u kratkom i srednjem roku. Međutim, očekivani pad lične potrošnje će u narednih nekoliko godina uticati na smanjenje transportne tražnje za svim vrstama transporta, navodi se.

Srednjeročna prognoza zasniva se na projekciji Saveznog ministarstva za ekonomiju i zaštitu klime (BMWK). Kompletan izveštaj koji je BAG pripremio o ovoj temi – sa detaljima o svim vidovima transporta i više informacija, možete pogledati OVDE. 

Trgovina Srbija-Nemačka 

Nemačka je dugi niz godina vodeći spoljnotrgovinski partner Srbije. Iz naše zemlje tokom prvih devet meseci ove godine u Nemačku je izvezena roba u vrednosti od 2,8 milijardi evra, što predstavlja rast od 40% u odnosu na isti period prošle godine.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.