Nova specijalna policija kontroliše autoputeve Slovenije

Krajem prošle nedelje u Sloveniji je zvanično predstavljena nova specijalizovana jedinica PU Maribor, čija je primarna delatnost regulacija saobraćaja na autoputevima i brzim putevima.

Nova jedinica formirana je kao deo „policije za autoputeve“, koju je Slovenija uvela prošle godine. Početkom meseca je zvanično počela da radi, a aktivna je na putnom čvorištu četiri zemlje (Slovenije, Austrije, Mađarske i Hrvatske), odnosno na pravcima od Šentilja do Slovenskih Konjica, od Maribora (Slivnice) preko Ptuja do Gruškovja, od Maribora (Dragučova), preko Murske Sobote do Pinca i od Lendave do Dolge vasi.

Generalni direktor slovenačke policije Anton Olaj podsetio je da je od početka rada novoformirane „policije za autoputeve“ prošlo nešto manje od godinu dana i istakao da su rezultati već sada vidljivi.

– Uspešnije intervenišemo prilikom saobraćajnih nezgoda i u drugim vanrednim situacijama, efikasnije otklanjamo zastoje i otkrivamo i sprečavamo nesavesnu vožnju, kao i druge prekršaje – saopštio je Olaj.

Dodao je i da je namera slovenačke policije da u narednom periodu poboljša protok i bezbednost saobraćaja na brzim putevima, smanji broj udesa i poginulih, ali i rizik od kriminala na odmorištima na autoputu i benzinskim pumpama, kao i da su u planu dodatne aktivnosti na otkrivanju ilegalnih migracija.

Službenici specijalne saobraćajne jedinice će, osim kontrole i regulisanja saobraćaja na autoputevima i brzim putevima, preduzimati mere protiv prekršilaca saobraćajnih propisa, istraživati saobraćajne nezgode, učestvovati u osiguravanju vanrednog i specijalnog prevoza, skretati pažnju nadležnim organima i organizacijama na otklanjanje nedostataka u slučaju neadekvatnih i tehničkih uslova i obavljati druge zadatke.

U planu je da do kraja 2022. godine budu otvorene još tri specijalizovane jedinice policije za autoputeve, saznaje slovenački etransport.si.

Foto: FB Policija SI/PrintScreen

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.