Naplata potraživanja i transport najveći problemi srpskih firmi zbog situacije u Ukrajini

Privredna komora Srbije (PKS) preduzeće hitne mere za ublažavanje posledica izazvanih zbivanjima u Ukrajini koje se odnose na naplatu potraživanja i transport. Kompanijama se savetuje da dobro procene prilikom donošenja odluka o novim isporukama robe na rusko, belorusko i ukrajinsko tržište, istaknuto je na vanrednoj sednici UO PKS.

U najskorije vreme PKS će pripremiti i konkretan i realni predlog mera za pomoć najugroženijim preduzećima koji će uputiti Vladi Srbije. Predsednik PKS Marko Čadež istakao je da je Komora u stalnoj komunikaciji sa privredom, da se traže rešenja za probleme sa kojima se suočavaju kompanije na terenu i u platnom prometu.

On je podsetio je da je PKS odmah reagovala na krizu u Ukrajini i u najkraćem roku formirala Krizni tim za praćenje situacije i Kolcentar – jedinu zvaničnu tačku komunikacije sa privredom. Pozvao je privrednike i kompanije da sa PKS podele sve inforacije koje se odnose na poslovanje sa zemljama obuhvaćene ovom krizom

Sve detalje o načinu kontaktiranja PKS info-centra potražite OVDE. 

– Uspostavili smo veoma kvalitetnu komunikaciju i koordinaciju sa Ministarstvom spoljnih poslova i ambasadama u Kijevu i Bukureštu. Na sve načine pokušavamo da uspostavimo komunikaciju sa komorama Rusije i Ukrajine, učestvujemo u koordinaciji u okviru Eurochambers-a, a posebno smo u stalnoj komunikaciji sa komorama Nemačke, Austrije, kao i Zapadnog Balkana, pratimo situacija na terenu i mere međunarodnih institucija i EU – rekao je Čadež.

Analitički tim PKS, po rečima Čadeža, kontinuirano prati kretanja na međunarodnom finansijskom tržištu, svetskim berzama, kao i kretanja cena energenata, plemenitih metala i drugih sirovina kako bi privrednicima omogućili kvalitetne informacije.

Predsednik Grupacije za prevoz robe u drumskom saobraćaju PKS Miroslav Nikolić upozorio je da je situacija na terenu veoma složena i neizvesna kada je reč o transportu robe prema Ukrajini, Rusiji i Belorusiji.

– Tranzit kroz Poljsku je prohodan, ide se preko Belorusije do ruskog tržišta, velike su kolone, dugo se čeka na granicama. Puno je dezinformacija, situacija se menja iz časa u čas, posebno što se sankcije uvode na dnevnom nivou – istakao je Nikolić koji je i direktor kompanije Srboexport.

Članovi UO, predsednici kompanija koje najviše posluju sa ruskim, ukrajinskim i beloruskim tržištem izneli su svoje probleme u poslovanju od kojih su najveći transport robe, zaustavljeni kamioni na granicama, način plaćanja preko poslovnih banaka i pad rublje, kao i neizvesnost poslovanja u budućem periodu.

U stalnom smo kontaktu sa transporterima i pokušavamo da rešimo logističke probleme samih vozača koji se nalaze u Ukrajini na graničnim prelazima prema Poljskoj, Rumuniji i Mađarskoj. Naša preporuka kompanijama je da budu veoma oprezne prilikom slanja nove robe na tržište Rusije i Belorusije s obzirom na teškoće u transportu, rekao je Mihailo Vesović, direktor Sektora za internacionalizaciju PKS.

– Takođe, važno je da se reši problem naplate potraživanja kao i korespondskih banaka, a nadamo se da će ova kriza biti rešena što pre.

On je istakao i da će PKS nastojati da pomogne kompanijama čije je poslovanje ugroženo na tržištima Rusije, Belorusije i Ukrajine da se preorijentišu na nova tržišta.

Izvor: Privredna komora Srbije