Vozači kamiona iz Srbije prešli ukrajinsko-poljsku granicu

Četvorica vozača kamiona iz Srbije, koja su provela više od deset dana na ukrajinsko-poljskoj granici, ušli su u Poljsku i uputili su se ka Srbiji, objavila je jutros (8. marta 2022. godine) Radio-televizija Srbije.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je za RTS da su četvorica vozača kamiona iz Srbije, koji su gotovo dve nedelje bili zatočeni na ukrajinsko-poljskoj granici, jutros prešla granicu i da su ušla u Poljsku. Dodao je da su se uputili ka Srbiji.

– To je zaista velika stvar uz ogromnu pomoć države. Ja sam takođe bio tu da koordiniram i na neki način da komuniciramo sa tim vozačima i kompanijama za koje rade – kazao je Čadež.

Napomenuo je da se trenutno odmaraju i da su krenuli ka svojim kućama i kazao da se u Ukrajini nalazi još jedan vozač kamiona u okolini Kijeva i da se nada da će uskoro i on biti prebačen kući.

Ambasador Srbije u Varšavi Nebojša Košutić rekao je za RTS da je borba za prelazak granice trajala poslednjih pet dana.

– Iako su oni tamo proveli deset dana, nisu nam se odmah javili. Akutan je ispočetka bio problem na rumunskoj granici sa Ukrajinom, da bi se pojavio i ovaj sa Poljskom gde su očigledno do tog momenta kamioni prolazili, ali na jednom od osam graničnih prelaza između Ukrajine i Poljske došlo je do problema – kazao je ambasador Košutić.

Napomenuo je da su u Ukrajini pooštreni propisi i da je usvojen zakon o ratnoj administraciji koji je doveo do toga da se nadležnost za postupanje carinskih službi donekle promeni.

– Isprva smo obaveštavani da se očekuju instrukcije. Otkada smo uključeni u ceo taj slučaj, mi smo se trudili da nekim neformalnim kanalima dođemo do informacija, budući da vam je poznato da je ambasada u Varšavi akreditovana samo u Poljskoj, ne i u Ukrajini – naveo je ambasador.

Istakao je da je problem sa prelaskom granice bio u papirologiji koji prate robu i koji se odnose na Rusku Federaciju, pošto su u međuvremenu na snagu stupile sankcije prema toj zemlji.

Četvorica vozača provela su više od nedelju dana na graničnom prelazu Yahodyn između Ukrajine i Poljske, a nalazili su se u teškoj situaciju pošto im je ponestajalo goriva, hrane i novca.

Izvor: rts.rs

Foto: Ilustracija