Novi super radari na francuskim putevima – Beleže više nego što mislite

Čak 400 pametnih kamera za kontrolu brzine biće postavljeno ove godine u Francuskoj. Trenutno je već nekoliko uređaja u funkciji (pre svega u Marseju, Strazburu i Ivlinu). Novi uređaji zameniće kamere za merenje brzine koje su srušene tokom protesta „žutih prsluka“. Imaju mnogo karakteristika i neverovatan opseg, prenosi trans.info.

Super radari Mesta Fusion 2 postavljaju se na stubove visine oko 4 metra, tako da mogu bolje da „posmatraju“ saobraćaj. Oni pokrivaju čak 8 putnih traka u prečniku do 200 m, tako da istovremeno prate desetine vozila (prema navodima portala rtl.fr – 32 vozila). Opremljeni su fotoaparatima visoke rezolucije (od 36 megapiksela).

Osim beleženja vozila koja voze prebrzo, uređaji imaju i mnoge druge funkcije. Oni registruju vozila koja prolaze kroz crveno svetlo na semaforu, vozače koji koriste telefon tokom vožnje ili nemaju zavezane pojaseve. Za sada, međutim, oprema će beležiti samo drumske siledžije. Važno je da radari podjednako prate sva vozila, od motocikala do automobila i kamiona.

Emanuel Barb (Emmanuel Barbe), međuministarski delegat za bezbednost na putevima, u izjavi za largus.fr istakao je, međutim, da svi ovi radari neće biti aktivni u isto vreme. Većina njih treba da izazove strah kod vozača – kada vozači primate radare, usporiće vožnju.