Ova zemlja uvodi ZABRANU utovara i istovara robe za VOZAČE

Vlada Portugalije uredbom će uvesti zabranu da vozači ustvuju u operacijama utovara i istovara osim u izuzetnim slučajevima. Španska transportna udruženje pozivaju na sličnu promenu, prenosi trans.info.

Propisi, koji će stupiti na snagu u septembru, odnosiće se kako na domaći tako i na međunarodni transport.

Nakon stupanja na snagu ovih promena, za operacije utovara i istovara primalac ili pošiljalac robe moraće da angažuje odgovarajuće osoblje, prenosi trans.info, pozivajući se na španski portal Diario di Transporte.

Utovar i istovar tereta direktno od strane vozača i dalje će biti moguć, ali samo u nekoliko situacija – ukoliko je reč i transportu od vrata do vrata, prevozu goriva ili u slučaju opasne robe, pod uslovom da je vozač za to osposobljen i opremljen odgovarajućom opremom.

Za nepoštovanje ovih propisa, previđena je novčana kazna od 15.000 evra, objavilo je špansko udruženje Fenadismer.

Španija želi da zabrani prisiljavanje vozača na istovar i utovar

Promene uvedene u Portugaliji obradovale su španska udruženja, koja već godinama zagovaraju sličnu zabranu za vozače u svojoj zemlji. Jedno od tamošnjih udruženja – Astic, apelovalo je na Raquel Sanchez, ministrku za saobraćaj, mobilnost i urbanizaciju, da uvede slične zakone.

Prema podacima koje je naveo portal Diario di Transporte, 70% vozača kamiona uključeno je u utovar i istovar robe koja se prevozi u Španiji.

Ove aktivnosti, napominje portal, nisu deo njihove profesije. Pošto ne postoji zabrana, dolazi do iskorišćavanja vozača, što za posledicu ima premor, pa čak i nesreće na putu ili tokom istovara i utovara.

Portal napominje da to utiče i na vozače koji odlaze na bolovanje, kao i na kompanije koje ih zapošljavaju, a koje „vide da im troškovi rastu“.

Ramon Valdivia iz udruženja Astic napominje da Španija, kojoj nedostaje 15.000 profesionalnih vozača, mora nastojati da profesiju vozača učini privlačnijom potencijalnim kandidatima, u čemu bi ova zabrana mogla da pomogne.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.