Ovaj prevoznik nudi 24 nedelje “porodiljskog” odsustva – i za muškarce!

Danska transportno-logistička firma Danske Fragtmænd odlučila je da svojim zaposlenima ponudi 24 nedelje porodiljskog ili roditeljskog odsustva, omogućavajući tako muškarcima da koriste isti period plaćenog odsustva, kao i njihove koleginice.

Prema saopštenju Danske Fragtmænda, 82% radne snage kompanije čine muškarci, a plaćeno porodiljsko odsustvo za njih dosada nije bilo predmet razgovora. Međutim, ovo se sada promenilo. Jørn P. Skov, generalni direktor kompanije, naveo je u saopštenju za javnost:

– Kada je usvojen novi zakon o roditeljskom odsustvu, to nam je dalo razlog da preispitamo naše uslove po ovom pitanju i da razmislimo da li su dovoljno konkurentni, ali i da li bismo na tom polju mogli da budemo pioniri i doprinesemo obezbeđivanju jednakih uslova za žene i muškarce na tržištu rada? Na osnovu ovih razmišljanja, odlučili smo da ponudimo 24 nedelje plaćenog roditeljskog/porodiljskog odsustva, bez obzira na to da li ste muškarac ili žena.

Podsetio je i da „saobraćajna industrija već dugo ima pomalo staromodan imidž“, dok se istovremeno suočava sa izazovima u pronalaženju kvalifikovane radne snage.

– Želimo da budemo najbolje mesto za rad u ovoj industriji, a naši novi uslovi za očeve i majke su samo jedna od inicijativa koje smo pokrenuli.

Još u martu ove godine, danski parlament je usvojio novi zakon kojim se reformišu pravila o roditeljskom odsustvu garantujući svakom roditelju 11 nedelja kod kuće sa svojim novorođenim detetom. Promena je stupila na snagu 2. avgusta.

Potez kompanije Danske Fragtmænd tako omogućava novopečenim očevima zaposlenim u kompaniji da dobiju više nego dvostruko veći period plaćenog odsustva od onog na koji imaju zakonsko pravo.