Ovo je kamion sa najvećom kabinom u Evropi! (FOTO, VIDEO)

Kompanija DAF prva je iskoristila nove evropske propise koji dozvoljavaju duže kabine. DAF je nedavno predstavio potpuno novu generaciju modela (XF, XG i XG+) , koji, kako navode, nude 10% veću efikasnost, veći nivo udobnosti i rekordno prostranu kabinu.

Kod modela XF, nove kabine su na šasiju postavljene 75 mm niže nego kod postojećeg modela te su na prednjem delu produžene za 16 mm. Time je unapređena aerodinamika, kao i sigurnost, jer se kabina u slučaju sudara pomera unazad, pri čemu je sve vreme spojena na šasiju. Stajaća visina XF kabine je 2.075 mm, a velika novina su kabine XG i XG+ koje uz osim dodatnih 16 mm napred donose produženja od 33 mm pozadi.

Kako je nova kabina XG+ najveća kabina dozvoljena u Evropi (sa 12,5 m3, odnosno 14% većom zapreminom od trenutne DAF XF Super Space Kab), vozači su znatiželjni šta ovaj dodatni prostor zapravo može da učini za njihovo iskustvo vožnje, piše trans.info.

Foto: daf.com

DAF je zbog toga prošle nedelje objavio video novog kamiona. Kako je kompanija iskoristila dodatni prostor i koje nove opcije su sada tu, demonstrirala Hana, vozač u međunarodnom transportu. Ona je pokazivala opcije podešavanja vozačevog sedišta, pomeranja upravljača, DAF-ov čuveni stočić na uvlačenje (za koji navode da je najveći dosada), ormariće iznad glave, odeljak sa držačima čaše i fiokom ispod kontrolne table, krevete (koji su u kamionima nove generacije dužine 222 cm)… Ono što je važno jeste i da je na krevetu ugrađena nova zadnja zidna ploča, putem koje vozač može upravljati ozvučenjem, klimom, prozorima… Takođe, ovde je instaliran i režim nadzora, te vozači mogu iz kabine da prate šta se dešava oko kamiona.

Uostalom, pogledajte i sami!

Glavne novine, osim onih koje dolaze iz unutrašnjosti kamiona, kod novih modela su inače i 10% manja potrošnja goriva, najniža masa u tipičnoj konfiguraciji (samo 6.912 kg), kao i unapređeni 11 i 13-litarski motori. Takođe, servisni intervali su produženi na jednu godinu ili na svakih 200.000.