Dve nemačke kompanije planiraju velika ulaganja u Svilajncu

Preduzeće Vossloh-Schwabe, koje u Svilajncu ima fabriku od 2010. godine, kao i 500 zaposlenih, kupilo je od ove opštine još hektar zemljišta, na kome će proširiti proizvodnju, prenose agencije. Predstavnici ove kompanije potvrdili su tom prilikom da im je u planu da celokupnu proizvodnju iz Evrope presele u Svilajnac.

Ova kompanija čije je sedište u Nemačkoj se u Svilajncu bavi proizvodnjom energetskih efikasnih električnih komponenti za rasvetna tela.

Nakon potpisivanja ugovora o prodaji zamljišta, predsednik Opštine Svilajnac Predrag Milanović istakao je veliki značaj fabrike Vossloh-Schwabe za lokalnu zajednicu, zbog veličine investicije, broja ljudi koje zapošljava, kao i zbog saradnje na projektu uvođenja dualnog obrazovanja u ovoj opštini.

Direktor kompanije Dirck Bantel je nakon potpisivanja ugovor potvrdio da je plan ove kompanije da celokupnu proizvodnju iz Evrope preseli u Svilajnac, te da su izuzetno zadovoljni radom u Slobodnoj zoni Svilajnac i kompletnom logističkom podrškom, prenosi Tanjug.

– Imamo odličnu saradnju sa opštinom Svilajnac već deset godina i primećujemo koliko je ova opština napredovala – rekao je Bantel i dodao da se poslovno okruženje promenilo, što dokazuju i druge strane kompanije koje su odlučile da investiraju u ovu opštinu.

Vossloh-Schwabe Group ima višedenijsku tradiciju u ovoj industriji, a grupaciju je 2002. godine preuzela kompanija Panasonic. Početkom 2020. godine, Panasonic Corporation prenosi akcije kompanije Vossloh-Schwabe na Fidelium Partners.  Preduzeće je u Srbiji, inače, osnovano kao Panasonic Lighting Devices Serbia, a zvanični naziv danas je Vossloh-Schwabe Serbia d.o.o. Kušiljevo. 

U Svilajncu se očekuje još jedna velika nemačka investicija. Direktorka slobodne zone Svilajnac Tijana Jovanović i vlasnik nemačke kompanije A 2000 Tomas Miler (Thomas Muller) potpisali su početkom nedelje zajednički zapisnik o početku rada, uvezene su mašine i na taj način je „još jedan strani investitor postao član privredno ekonomske porodice opštine“.

U novom pogonu proizvodiće se savremene elektronske komponente i specifični električni uređaji za različite potrebe korisnika.

– Odabrali smo Svilajnac za investiranje među 60 mogućih gradova u Srbiji. Ispunili su naše stroge kriterijume i u julu počinjemo zapošljavanje. Važno nam je što Svilajnac školuje kadrove za potrebe priverde, zatim tu je uređenost, infrastrukturna opremljenost, posvećenost opštinskog rukovodstva i mogućnost poslovanja u režimu Slobodne zone – izjavio je Tomas Miler, vlasnik kompanije A2000, prenose beogradski dnevni listovi. 

Preduzeće je u Srbiji registrovano kao A 2000 Industrija-Elektronika d.o.o. Svilajnac.