PAKET mobilnosti: da li se pravilo povratka kamiona odnosi i na prikolice?!

Holandsko udruženje Transport en Logistiek Nederland (TLN) saopštilo je da je “bilo šokirano saznanjem da se EU propis o obaveznom povratku kamiona odnosi na prikolice“. Osim toga, TLN dovodi u pitanje i efikasnost sprovođenja te uredbe, piše trans.info. 

Evropski parlament je u leto 2020. godine prihvatio propis o obaveznom vraćanju kamiona nakon 8 nedelja, kao deo izmena koje je doneo Paket mobilnosti, a on je stupio na snagu u februaru 2022.

Kako piše u članu 5. Uredbe (EZ) br. 1071/2009, preduzeće će „organizovati delatnost svog voznog parka na takav način da obezbedi da se vozila koja su na raspolaganju preduzeću i koja se koriste u međunarodnom prevozu vrate u jedan od operativnih centara u toj državi članici najmanje u roku od osam nedelja nakon napuštanja”.

Početkom juna, iz španskog udruženja drumskih prevoznika Fenadsimer „procurilo“ je objašnjenje EU o ovoj uredbi, koje je odgovorilo na neka od mnogih pitanja koja su prevoznici postavili na tu temu. Nakon toga i Evropska komisija objavila je zvanični Q&A segment (dostupan je  OVDE).

Smernice počinju objašnjavanjem koja vozila potpadaju pod pravilo, a paragraf koji je iznenadio holandsko udruženje je sledeći:

Ovo pravilo se primenjuje na motorna vozila ili kombinacije vozila koja se koriste za međunarodni prevoz robe koja napuštaju državu članicu osnivanja. Što se tiče prikolica ili poluprikolica, ovo pravilo se primenjuje na njih u meri u kojoj su na raspolaganju drumskim prevoznicima u smislu tačaka (e) i (g) člana 5. Uredbe (EZ) br. 1071/ 2009 …i kao takvi su registrovani ili stavljeni u promet i ovlašćeni za upotrebu u skladu sa zakonodavstvom države članice u kojoj je preduzeće osnovano […]”.

Komentarišući objašnjenje, portparol TLN-a je rekao:

– Prikolice i poluprikolice očigledno nemaju tahograf, tako da je nejasno kako bi države članice to mogle da sprovedu.

TLN takođe pominje da, za razliku od prethodne objave u Q&A segmentu, ovoga puta nije bilo konsultacija sa evropskim socijalnim partnerima, poput IRU ili ETF (iako Evropska komisija daje priliku da postavite pitanja na draft Q&A sekcije, pre kraja juna).

TLN: delotvornost sprovođenja je takođe upitna

Takođe, TLN udruženje je zabrinuto za sprovođenje uredbe. Svaka država EU može da proverava da li postoje kršenja uredbe, ali sankciju može primeniti samo država u kojoj je kompanija registrovana. To je zato što je obaveza vraćanja deo kriterijuma za registraciju firme, objašnjava organizacija. Ako uslovi za registraciju nisu (ili više nisu) ispunjeni, licenca se može opozvati.

– Na taj način može doći do velikih razlika između država članica EU, budući da neke zemlje mogu da odluče da ne sprovode, kao prioritetnu, obavezu povratka – pitaju se iz holandskog udruženja.

Izvor: trans.info