EU odobrila uključivanje Srbije u CARE – bazu podataka o saobraćajnim nesrećama

Srbija se priključila kao posmatrač CARE programu (Community Database on Accidents on the roads in Europe), odnosno bazi podataka o nesrećama na putevima Evropske unije, saopštili su iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ministar Goran Vesić je rekao da je odluku donela Grupa EU na visokom nivou, a na zahtev Srbije. Kako je pojasnio, reč je o bazi koja obrađuje podatke o saobraćajnim nezgodama na putevima Evropske unije, a od sada i Srbije, shodno kriterijumima definisanim u EU.

– Srbija je tako postala prvi regionalni partner na Zapadnom Balkanu kome je odobreno da učestvuje u ekspertskoj grupi Evropske unije za bezbednost saobraćaja – istakao je Vesić.

Dodao je da je taj uspeh usledio nakon srpske Studije izvodljivosti urađene zajedno sa Transportnom zajednicom uz podršku Evropske komisije i da je Studija pokazala da Srbija ispunjava kriterijume navedene za uključivanje u taj program EU.

Vesić je dodao da će Srbija učestvovati na sastancima ekspertske grupe EU koji se održavaju svake godine, a čiji je cilj da objedini kolektivne napore Evropske unije i njenih država članica u promovisanju bezbednosti na putevima, smanjenju ozbiljnih povreda i spasavanju života učesnika u saobraćaju.

– Ova odluka dokazuje posvećenost Srbije da se u potpunosti pridržava pravnih tekovina EU o statistici saobraćajnih nezgoda – ukazao je Vesić.

Iz Transportne zajednice su saopštili da je odluka da se Srbija pozove da se pridruži ekspertskoj grupi CARE za bezbednost na putevima i da joj bude omogućeno da podeli njen skup podataka svedočanstvo nepokolebljive posvećenosti i napornog rada svih zainteresovanih strana uključenih u promociju bezbednosti na putevima.

Članstvom u CARE-u, Srbija će Evropskoj komisiji svake godine pružati vredne podatke o saobraćajnim nesrećama. Pored toga, Srbija će imati priliku da učestvuje kao posmatrač na sastancima CARE ekspertske grupe koji se održavaju svake godine.

Foto: Pixabay/SD-Pictures