Policajci iz 15 zemalja na masterklasu o tahografima u Zagrebu

Stručnjaci iz Evropske mreže saobraćajne policije (ROADPOL) obučavali su sredinom maja policajce 15 zemalja članica o kontroli kamiona i tehničkim pregledima na nedavno održanom međunarodnom seminaru u Zagrebu u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Hrvatske.

Tema obuke bila je „Monitoring teretnih vozila i autobusa sa akcentom na kontrolu tahografa i tehničke ispravnosti vozila“. Policajci iz 15 zemalja razmenili iskustva i znanja o suzbijanju manipulacija tahografima, u cilju sprečavanja saobraćajnih nezgoda autobusa i kamiona.

Prvog dana seminara, u prostorijama Policijske akademije stručnjaci hrvatske i nemačke policije održali su predavanja o kontroli kamiona, sa posebnim osvrtom na nove oblike prevara koji se pojavljuju na drumovima širom Evrope. Takođe, italijanski stručnjaci predstavili su nove uređaje koji se koriste za bežično preuzimanje podataka sa novih generacija tahografa.

Drugog dana seminar je nastavljen u prostorijama Hrvatskog centra za vozila, gde su polaznici upoznati sa načinom obavljanja tehničkih pregleda vozila i registracije vozila u Hrvatskoj. U prostorijama stanice za tehnički pregled vozila, uživo su im prikazani načini pregleda vozila, baždarenje uređaja i pojašnjene procedure koje prethode registraciji motornih vozila.

Poslednjeg dana seminara učesnicima je predstavljen rad Mobilne jedinice saobraćajne policije, sa fokusom na svakodnevnu kontrolu kamiona i autobusa. Učesnici su učestvovali i u zajedničkoj preventivno-izvršnoj akciji „Monitoring teretnih vozila i autobusa“.

U akciji su učestvovali predstavnici policije, inspekcije drumskog saobraćaja, carinika, tima Hrvatskog centra za vozila i predstavnici Evropske inspekcije rada.

Ceremoniji otvaranja, kao i završnoj fazi seminara, prisustvovala je generalna sekretarka ROADPOL-a Sanja Veić. Učesnicima je uručila zvanične sertifikate seminara, koji su potvrdili njihovu obučenost za nadzor kamiona i autobusa, kontrolu tahografa i radnog vremena vozača kamiona i autobusa.

Izvor/foto: ROADPOL

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.