Preventivno alkotestiranje vozača kamiona na odmorištima u Nemačkoj

U nedelju uveče, između 19.00 i 23:00h, nemačka policija sprovela je opsežne provere na benzinskim stanicama i odmorištima duž Waldorf saobraćajnice. Cilj ovih preventivnih mera koje se sprovode već četiri godine jeste sprečavanje vozača teških teretnih vozila da krenu na put u pijanom stanju, a očekuje se da se one nastave i u narednom periodu, piše nemački presseportal.de.

Tokom ranijih provera, već nekoliko puta pokazalo se da je priličan broj vozača kamiona bio pod jakim uticajem alkohola nakon što je istekla zabrana vožnje u nedelju, odnosno neposredno pre nego što su krenuli na vožnju.

Takav utisak, nažalost, ponovo se pokazao tačnim i u nedelju uveče. Na stanicama Kraichgau (Sinsheim), Hockenheim i Hardtvald (Sandhausen) kontrolisano je 355 vozača. Njih 72, što je čak 20%, bilo je pod dejstvom alkohola. Od tog broja, kod 27 vozača izmereno je 0,5 promila i više, a neslavni rekorder je jedan vozač iz istočne Evrope sa oko 3,2 promila.

Svim kontrolisanim vozačima koji su imali nivo alkohola u krvi od najmanje 0,5 promila zabranjeno je da nastave vožnju, a njihove lične isprave, pasoši, vozačke dozvole i sva ostala dokumentacija, oduzeti su i vraćeni u ponedeljak – nakon što su se otreznili.

Poslednji vozači su tek u ponedeljak ujutru oko 11 sati dobili dozvolu da nastave vožnju.

Policija najavljuje da će se ove provere nastaviti u redovnim intervalima u budućnosti, prenosi presseportal.de.