Proizvodnja prikolica po „origami modelu“ – Inovativno rešenje stiže sa severa Evrope (VIDEO)

Švedski startap STILRIDE nada se da će zahvaljujući inovativnoj tehnologiji moći da proizvodi mnogo lakše prikolice, čime će pomoći da se smanji emisija izduvnih gasova i poveća efikasnost drumskog transporta tereta.

STILRIDE, koji se inače sprema da lansira svoj prvi motocikl SUS1, želi da za izradu prikolice iskoristi inovativnu tehnologiju: STILFOLD – patentiranu, jedinstvenu metodu obrade čeličnog lima koja podseća na japansku umetnost savijanja papira, origami.

Takva tehnologija, smatraju Šveđani, ima veliki potencijal, pre svega zato što je potrebno manje sirovina za postizanje odgovarajuće nosivosti konstrukcije. Stoga, uz pomoć STILFOLD-a, kompanija želi da zameni današnje prikolice novim, značajno lakšim.

Kako navode predstavnici STILRIDE, zahvaljujući „mršavim“ prikolicama, dizel kamioni će moći da ponesu više robe, čime bi se smanjila emisija izduvnih gasova i ublažile posledice nedostatka vozača.

S druge strane, električni kamioni (koji trenutno nude manju nosivost od svojih dizel varijanti) bi zahvaljujući lakšim prikolicama mogli da postanu prava alternativa vozilima sa unutrašnjim sagorevanjem.

– Težina je jedan od najvažnijih izazova u ekspanziji vozila na električni pogon, te bismo ovim rešenjem postigli značajan uticaj na njegovo prevazilaženje. Za to nije potrebno ništa više od modernizacije prikolice. Čak i sa današnjim saobraćajem na fosilna goriva, ovo bi predstavljalo jasno poboljšanje i moglo bi da odigra važnu ulogu u smanjenju uticaja na klimatske promene – navode predstavnici STILRIDE.

Prema preliminarnim planovima, u odnosu na tradicionalnu, STIFOLD prikolica sadrži 90% manje komponenti (što pojednostavljuje proizvodnju i značajno smanjuje uticaj na životnu sredinu), a u proizvodnji se koristi 30% manje materijala.

Foto: YouTube/PrintScreen

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.