Promene u vaznom parku prevoznika moraju biti upisane u potvrdu

Uprava carina je 6. marta 2017. godine, u skladu sa obaveštenjem Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, dopunila uputstvo za postupanje carinskih službenika u vezi sa primenom Zakona o prevozu tereta u drumskom saobraćaju.

Naime, carinarnice su obaveštene da će Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrasturkure u narednom periodu izdavati posebnu Potvrdu za svako novonabavljeno motorno vozilo (teretno vozilo) prevoznicima kod kojih su nastale promene u voznom parku u odnosu na ranije izdato Rešenje i/ili Uverenje. Potvrda za vozilo daje pravo prevozniku da obavljanja javni prevoz u drumskom saobraćaju vozilom za koje je izdata.

Ove potvrde, kojima se verifikuje promena u vaznom parku prevoznika, moraju biti u vozilu zajedno sa ranije izdatim važećim Rešenjem odnosno Uverenjem.

Dalje, imajući u vidu da je članom 16. stav 2. Zakona propisano izdavanje izvoda licence samo za teretna vozila, carinarnice su obaveštene da nije potrebno zahtevati od prevoznika da priključno vozilo koje je deo skupa vozila, bude navedeno u Uverenju, Rešenju, odnosno Potvrdi.

Dakle, carinski organ će ubuduće na graničnom prelazu, odnosno na drugom mestu na kome obavlja carinskr nadzor, vršiti kontrolu Uverenja, Rešenja, odnosno Potvrde samo za vučna vozila.

Uputstvo carinarnicama možete preuzeti OVDE.