Proširenje Batrovaca do 15. jula – U toku izgradnja robnog terminala, parkinga i dodatne trake za kamione

Potpredsednica vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je izjavila danas na Batrovcima da će taj granični prelaz do 15. jula dobiti novi robni terminal sa novih 28 parking mesta i dodatnu traku za kamione u dužini od 1.750 metara.

Granični prelaz Batrovci će naredne godine dobiti još šest traka za putnički saobraćaj, pa će ukupno imati 18 traka, a Mihajlović je posle obilaska radova rekla da je cilj da se poveća propusna moć Batrovaca, koji se nalazi na Koridoru 10 i koji je najfrekventniji srpski prelaz.

– Sigurno ću doći ovde 15. juna, kad će deo biti završen – robni terminal, a 15. jula će biti i ta dodatna traka. Kada se ide iz pravca Srbije ka Hrvatskoj mogu se videti parkirani kamioni i vozila gotovo da idu samo jednom putničkom trakom, što je nebezbedno i uvek je pitanje da li će neko da strada kada izađe iz kamiona –  rekla je Mihajlović tokom obilaska radova.

Na pitanje da li će doći u svojstvu ministra saobraćaja, Mihajlović je kazala da će se u narednih desetak dana znati kakav je sastav vlade i kako će izgledati elaborat. Modernizacija, rekonstrukcija i proširenje Batrovaca je počelo 9. maja, posle više od 13 godina.

– Završavamo Koridor 10 i važno je da ovaj prelaz ima veću propusnu moć i da carina može da radi na najbolji način svoj posao i bolje kontroliše robu. Građevinska direkcija Srbije je zajedno sa Vladom krenula u proširenje koje već sada može da se vidi –  kazala je Mihajlović. Kako kaže, prvo se radi novi robni terminal sa novom vagom, za bolju kontrolu robe i veću bezbednost, a nastavak toga je da iz pravca Srbije ka Hrvatskoj bude još jedna traka u dužini od 1,7 km, što će sve biti gotovo do 15. jula.

– To je jedan deo koji mi radimo, u narednom periodu će biti i za 28 parking mesta više. Imaćemo i veći broj terminala za putnički saobraćaj, najmanje šest koliko veće sledeće godine –  navela je Mihajlović. Prema njenim rečima, Srbija je najkraća ruta između istoka i zapada i samo u julu i avgustu milion putničkih vozila pređe Batrovce, kao i 370.000 teretnih vozila godišnje.

Izvor: RTV