Srbija i Hrvatska bez dogovora koji bi smanjio kolone kamiona na granicama

Delegacije Srbije i Hrvatske nisu postigle konkretan dogovor koji bi skratio kilometarske kolone kamiona na graničnim prelazima Batrovci i Bajakovo.

U proseku 500 kamiona denevno pređe granične prelaze Batrovci i Bajakovo. Kolone su uglavnom duge kilometrima, vozači čekaju satima, a to košta i njih i njihove poslodavce. Zbog toga su udruženja prevoznika iz Srbije i Hrvatske drugi put inicirala sastanak s nadležnim ministarstvima i predstavnicima carina i policije obe zemlje, prenosi N1.

Njihov predlog je da se poveća broj policajaca i carinika na prelazima, da se oni infrastrukturno prošire, te da se uvede jednostrana kontrola, ondosno da se kamioni kontrolišu samo na ulazu u zemlju. To zbog strogih propisa EU nije moguće, odgovor je hrvatske strane, koja kao najveći problem ističe migrante sakrivene u kamionima i narušavanje carinskih obeležja. Tako je, kažu, prošle godine u Hrvatsku ušlo 1.200 osoba, a samo od početka ove godine njih više od 370.

Prevoznici navode da ishodom sastanka nisu nezadovoljni, jer se sa rešavanjem problema negde mora početi. Najavljeno je otvaranje po jedne nove trake uz vagu s obe strane granice, kao i proširenje terminala, odnosno povećanje parkinga. Dugoročna mera koja se pominje biće inicijativa ministarke Zorane Mihajlović, koju će uputiti hrvatskom kolegi, da gde god je moguće i kad god je moguće sprovode zajedničke kontrole.