Proširenje graničnog prelaza Preševo-Tabanovce – Više traka do početka letnje sezone

Na zajedničkom prelazu Preševo-Tabanovce počelo je proširenje pristupnih saobraćajnica sa srpske i severnomakedonske strane. Projekat se realizuje u okviru inicijative Otvoreni Balkan čije su potpisnice Srbija, Severna Makedonija i Albanija, kao i Memoranduma potpisanog između Vlada Severne Makedonije i Srbije.

Kako prenosi RTS, prema najavama nadležnih, radovi bi trebalo da budu završeni pre početka turističke sezone.

Usko ili tesno grlo je takozvano zemljano ostrvo u zoni zajedničkog prelaza Preševo-Tabanovce, a tu su počeli građevinski radovi sa severnomakedonske strane, gde se izmeštaju električne instalacije.

– To je u cilju proširenja i boljeg kretanja vozila. Kada završimo sa radovima u ovom segmentu, dobićemo još 2 saobraćajne trake u tom takozvanom „uskom grlu“ – navodi Milena Stankovska, viši inspektor za granične provere Regionalnog centra Sever, Granične policije Severne Makedonije.

U okviru inicijative Otvoreni Balkan na najvećem graničnom prelazu sa Severnom Makedonijom primenjuju se sporazumi koji se odnose na protok ljudi, robe, vozila i usluga. U proseku je vreme zadržavanja kamiona kraće od početka primene sporazuma.

Anketirani vozači kamiona kažu da sada nema većih problema i da je u redu tek poneko vozilo, dok su ranije u kolonama čekali i po četiri sata, ali očekuju da će protok biti bolji kada budu okončani i radovi koji su trenutno u toku.

Jarbol sa zastavom Severne Makedonije biće pomeren bliže prelazu Tabanovce kako bi bilo prostora za traku za prolaz vozila.

– Građevinski radovi sa ove strane prelaza trebalo bi da budu završeni 1. juna – rekli su za RTS rekli u Graničnoj policiji Severne Makedonije.

Biće pomeren i jarbol sa zastavom Srbije i time će biti omogućen prostor za još jednu traku. Investitor tih radova  je Direkcija za imovinu, a trebalo bi da budu završeni, kako navode, pre letnje turističke sezone.

Tokom 2022. godine granični prelaz Preševo prošlo je 7,5 miliona ljudi, oko 360.000 kamiona i 30.000 autobusa. U prvoj polovini ove godine, beleži se povećanje robne razmene, i teretnih motornih vozila za 15 odsto u odnosu na prvih šest meseci prošle godine.