Brže carinjenje robe – Formira se zajednički železnički prelaz na srpsko-makedonskoj granici

Srbija i Makedonija  potpisale su danas u Beogradu pet protokola kojima se omogućava uspostavljanje zajedničke stanice u Tabanovcima, što će značajno skratiti vreme putovanja železnicom i carinske procedure na granici dve zemlje.

Uspostavljanje zajedničke stanice (one stop shop) za obe zemlje skratiće prelaz putničkih vozova u proseku za 30 minuta, a značjano će biti ubrzana i procedura carinjenja robe, jer će se vozovi samo jednom zaustavljati.

Naime, umesto dosadašnje dve granične ispostave, u Preševu i Tabanovcima, predviđeno je uspostavljanje jedinstvene stanice na makedonskoj teritoriji, u kojoj će biti smeštene sve granične službe dve države.

Protokoli su potpisani između nadležnih institucija Srbije i Makedonije i regulišu saradnju graničnih policija, carinskih, fitosanitarnih i veterinarskih organa, kao i organizaciju železničkog saobraćaja na  graničnoj pruzi u zajedničkoj graničnoj stanici Tabanovce.

Potpisivanje protokola o uspostavljanju zajedničkog železničkog prelaza na srpsko-makedonskoj granici deo je aktivnosti koje su premijeri Zapadnog Balkana definisali avgusta 2015. godine u Beču, u cilju bržeg i efikasnijeg infrastrukturnog povezivanja u regionu.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.