Potpisan sporazum o zajedničkoj kontroli na prelazu Preševo-Tabanovce

Ministri unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović i Oliver Spasovski, su u ime Srbije i Severne Makedonije potpisali 12. jula 2019. godine Sporazum o uspostavljanju zajedničkih kontrola na međunarodnom graničnom prelazu Preševo-Tabanovce preko koga se odvija promet putnika i svih vrsta robe.

Visoke delegacije dve susedne zemlje predvođene potpisnicima Sporazuma sastale su se u Palati Srbija gde je najpre održan sastanak na kome je razmatrano niz tema u vezi sa prekograničnom saradnjom i izazovima sa kojima se pogranični organi Srbije i Severne Makedonije svakodnevno suočavaju.

Nezaobilazna karika dobrog funkcionisanja svakog prelaza je profesionalno organizovana carinska služba, pa su se zbog toga na sastanku susreli i pandani iz carinskih administracija dve zemlje,direktori Uprava carina Srbije i Severne Makedonije, Miloš Tomić i Gjoko Tanasoski.

Predstavnici Uprave carina Srbije, direktor Miloš Tomić i zamenik Veselin Milošević su iskoristili priliku da izraze svoju punu podršku ideji o uvođenju zajedničkih kontrolaza čiju implementaciju je carinska služba Srbije potpuno spremna.

Očekuje se da će zajednička kontrola, koja podrazumeva da se putnici i tovari robe zaustavljaju samo na jednom mestu radi kontrole, značajno uticati na ubrzanje prometa preko granice i smanjiti zadržavanja na najmanju moguću meru.

Za putnike i teretnjake koji iz Srbije idu ka Severnoj Makedoniji, granične službe Republike Srbije će sprovoditi izlaznu kontrolu na teritoriji Republike Severne Makedonije na graničnom prelazu Tabanovce, dok će za one koji putuju iz Severne Makedonije ka Srbiji, izlazna kontrola makedonskih graničnih službi biti sprovođena na teritoriji Republike Srbije, na graničnom prelazu Preševo.

U ovom trenutku na graničnom prelazu Preševo, sa srpske strane granice, ubrzano se radi na proširenju ostrva na kojima se nalaze kontrolne kabine. Predviđeno je da na tom mestu bude postavljeno 6 kućica za rad pograničnih službi u putničkom prometu, dok se dve kabine za kontrolu teretnih vozila proširuju.

Tokom susreta visokih delegacija konstatovano je da su Srbija i Severna Makedonija strateški povezane, te da će u narednom periodu po ubrzanoj proceduri biti razmatrana i mogućnost otpočinjanja pregovora o uzajamnom priznavanju statusa Ovlašćenog privrednog subjekta (AEO).

To bi dodatno ubrzalo carinski postupak, smanjilo troškove i zadržavanja na granici onim kompanijama koje su status stekle, čime bi bio načinjen veliki korak u pravcu olakšavanja prekogranične trgovine, jer bi pomenute kompanije iste benefite mogle da uživaju i van granica zemlje u kojoj su status stekle.

Potpisivanjem Sporazuma o uspostavljanju zajedničkih kontrola na graničnom prelazu Preševo – Tabanovce, inicijativa koja je prošle godine potekla od predsednika Srbije i premijera Severne Makedonije dobila je i formalni okvir, a primena se očekuje nakon ispunjavanja infrastrukturnih i tehničkih uslova, što bi moglo biti već početkom narednog meseca.

Foto: Uprava carina

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.