Naplata po pređenom kilometru – Pročitajte cenovnik putarine na deonici Stara Pazova-Sirig

Zatvoreni sistem naplate putarine, na državnom putu I A reda broj 1, na deonici od Stare Pazove do Siriga pušten je u rad u ponedeljak, 16. novembra. U rad su puštene 4 nove naplatne stanice: Maradik, Kovilj, Novi Sad – jug i Novi Sad – sever, dok su prošireni kapaciteti na naplatnim stanicama Stara Pazova, Inđija i Beška.

Uvođenjem zatvorenog sistema naplate putarine prelazi se na pravedniji sistem naplate koji je preporučen direktivama Evropske unije i koji se primenjuje u većini evropskih zemalja, znači putarina se plaća prema pređenom kilometru odnosno samo za deo puta koji se koristi.

Cena putarine za naplatne stanice na deonici od Stare Pazove do Siriga u zatvorenom sistemu naplate putarine, formirana je u odnosu na tri parametra: cenu prema pređenom kilometru od 3,3182 dinara, dužinu pređene relacije i kategoriju vozila (paritet kategorija: Ia: I: II; III: IV = 0,5: 1: 1,5: 3: 6).

putarina_181115

Primera radi sada će putarina za putničke automobile od Beograda do Inđije koštati 60,00 dinara, dok će od Beograda do Novog Sada putarina iznositi 190,00 dinara.

Uvođenjem zatvorenog sitema naplate putarine očekuje se i povratak većeg broja teretnih vozila na autoput, koji su do sada koristili državne puteve II reda odnosno magistralne putne pravce bez naplate, a kojih je u proseku dnevno bilo oko 200 vozila.

Povratkom teških kamiona na autoput pod naplatom očekuje se povećanje prihoda i pre svega veća bezbednost učesnika u saobraćaju kao i veća bezbednost lokalnog stanovništva kroz čija naseljena mesta su prolazila teretna vozila. Takođe, veliki broj vozila koja do sada nisu plaćala putarinu koristeći kratke relacije ući će u zatvoreni sistem naplate putarine. Za sledeću godinu je planirana druga faza zatvaranja sistema za naplatu putarine od Stare Pazove do Subotice koja podrazumeva izgradnju čeone naplatne stanice Subotica – jug (izmeštanje postojeće opreme sa trenutno čeone naplatne stanice Sirig) i bočnih naplatnih stanica: Žednik, Bačka Topola i Feketić.