Rešenja za „kamione bez vozača“ stižu iz Novog Sada – Predstavljamo vam Razvojni centar Continental Automotive Srbija

Može li kamion bez vozača i hoće li nam roboti uzeti ili olakšati posao? Ukoliko bismo morali da biramo trendove budućnosti koji bez izuzetka interesuju čitaoce našeg portala, autonomni kamioni sigurno bi se našli u samom vrhu ove liste. Sećate li se samo naše prošle ankete o tome kada bismo na srpskim drumovima mogli da vidimo teškaše bez ikoga za volanom?

A da li ste znali da na inovativnim rešenjima za autonomnu vožnju uveliko rade i neki od najboljih inženjera u Srbiji? Reč je o Istraživačko-razvojnom centru kompanije Continental u Novom Sadu – ekipi koja je za manje od tri godine stigla do 500 članova tima.

Centar u Novom Sadu deo je Continental-ove divizije Vechicle Networking Information (VNI). Ona razvija i kreira rešenja za putničke automobile i komercijalna vozila – instrument table, radare, kamere, kontrolne jedinice za daljinsko praćenje pozicije i parametara vozila, pristupne sisteme (pomoću pametnih telefona ili daljinskog otključavanja), upravljački sklop za kontrolu električnih sistema u vozilu, mobilne aplikacije, kao i glavni inovativni projekat za visoko autonomnu vožnju. Redakcija portala PlutonLogistics sredinom septembra imala je priliku da bude gost u Pupinovoj palati i iz prve ruke sazna koja su rešenja baš, baš iz Novoga Sada, sa kojim kompanijama Continental sarađuje i zbog čega eksperti prognoziraju da će za deset godina samovozeći kamioni biti svakodnevnica, a saobraćajne nesreće – raritet iz prošlosti.

“Pod maskama”, ali u dobrom raspoloženju, naš domaćini bili su generalni direktor Continental Automotive Serbia Saša Ćoringa i novi menadžer poslovne jedinice Commercial Vehicles and Services (CVS) u diviziji Vehicle Networking and Information (VNI) Vladimir Milosavljević. Vladimir je na novoj poziciji odnedavno, a deo Continental Automotive porodice u Srbiji još od prvih dana, kada je počeo svoju karijeru kao softver inženjer. Danas vodi tim od 246 ljudi sposoban za najizazovnije projekte u autoindustriji. Kroz osmeh kaže da „čeka još četvoro, do jubilarnih 250“.

Continental je za manje od tri godine rada izrastao u jednog od najvećih poslodavaca u inženjerskom sektoru u Srbiji. Osim toga, ponosni su na činjenicu da važe za dobrog poslodavca i da okupljaju vrhunske kadrove. Da bi izgradili takvu reputaciju, kažu, brinuli su o svim detaljima, počev od prostora (lokacija u našoj zemlji, inače, važi za jednu od najatraktivnijih u okviru celog Continental sistema širom sveta). Zaposlenima su pružili priliku da rade sa visokom tehnologijom, zanimljive projekte, pod odličnim uslovima rada (konkurentne zarade, fleksibilno radno vreme i druge pogodnosti), ali i u modernim kancelarijama na popularnom mestu (pokazali su nam i tu čuvenu terasu, i jeste, jedan je od najboljih pogleda u Novom Sadu).

Generalni direktor Continental Automotive Serbia Saša Ćoringa, poreklom iz Rumunije, odlično govori srpski jezik, a primećujemo i da je mnogo napredovao od otvaranja Centra pre skoro 3 godine. Sredinom godine najavio je veliku investiciju u Novom Sadu – fabriku u kojoj bi se proizvodilo ono što inženjeri u Istraživačko-razvojnom centru osmisle –  odnosno fabriku kompleksnih rešenja za auto-industriju, kao što su sistemi koji informišu vozača, ekran i kamera sistemi. Priprema za ovaj projekat je uveliko u toku, a prve linije trebalo bi da startuju početkom sledeće godine. Mi smo, naravno, nestrpljivi i sve nas zanima – gde, kako, koliko radnika, koliki kapacitet?

„Ali hajde da pričamo prvo o ovome što rade naši inženjeri“, kaže naš sagovornik, obećavajući da ćemo uskoro imati više informacija i o fabrici.

Jedinica u Novom Sadu uključena je u sve stateški najbitniji projekte unutar divizije komercijalnih vozila, a među onima koji su zaista „made in Novi Sad“ je najinovativniji projekat Continental-a – razvoj sistema autonomne vožnje, kao i još nekoliko zanimljivih „novotarija“ iz oblasti komercijalnih vozila, koje su se naši domaćini potrudili da nam predstave.

Dok Vladimir objašnjava na kojim algoritmima inženjeri rade i šta je zapravo njihov posao u ovom gigantskom projektu, Saša nam pokazuje snimak – kako u praksi izgleda kad kamion sam vozi.

– Ja sam imao to sjajno iskustvo i priliku da vidim kako će izgledati autonomna vožnja. Učestvovao sam sa kolegama u test vožnji kamiona bez vozača i bilo je fantastično. Upravo je to rešenje na kojem radi naš tim iz Novog Sada.

Automatizacija vožnje u okviru zatvorenih sistema i u predefinisanim uslovima – poput logističkih centara, luka, proizvodnih kompleksa ili rudnika, poslednjih nekoliko godina postaje učestala pojava. Ipak, sve su glasnije i najave da bi trend kamiona bez vozača – brže nego što se većini čini mogućim – mogao da se preseli i na drumove.

Naš sagovornik – koji je nedavno u jednom intervjuu izjavio da će „za pet do deset godina, automobili koji sami voze biti realnost na putevima Evrope“, ne licitira sa datumima u Srbiji, ali smatra da je to kao i elektrifikacija trend čija budućnost neumitno dolazi. Industrija se nezaustavljivo i uveliko menja – transformacija će zahtevati inovativnost, manju potrošnju resursa, uslužno korišćenje prevoza, autonomnu vožnju. To će rešiti ekološka pitanja, a i najznačajniji zahtev na koji se očekuje da samovozeća vozila odgovore – bezbednost i ukidanje ljudske greške. „Veliki stepen autonomnosti već je dostignut, sada smo praktično na nivou 4“, kaže naš sagovornik.

Osim što rade na razvoju postojećih, inženjeri u Novom Sadu samostalno kreiraju rešenja za automobilsku industriju koja će još više unaprediti funkcionisanje vozila i koja se slobodno mogu okarakterisati kao revolucionarna. Jedno od njih je SonAD (Sonic Sensing for Automated Driving) rešenje koje predstavlja strateški koncept za razvoj novih ili adaptaciju postojećih tehnologija zasnovanih na akviziciji i interpretaciji zvučnog, infrazvučnog i ultrazvučnog talasnog polja, koje je prošle godine pobedilo na takmičenju Continental CVS R&D Innovation Award u konkurenciji inženjerskih predloga sa 16 Continental lokacija širom sveta.

– Nadao sam se da ćemo na tom takmičenju da se plasiramo među prvih pet, a zapravo smo uspeli prve godine kada smo učestvovali da budemo – prvi – kaže Saša.

O rešenjima koja nastaju ili „rastu“ u Pupinovoj palati mogli bismo da pričamo još par sati, ali, valja nam krenuti za Beograd. U kratkom obilasku prostorija Continentala, Vladimir nas podseća i da će po novusvojenim propisima Evropske unije već za dve godine za nove modele komercijalnih vozila važiti značajno stroža pravila i obaveze u posedovanju čitavog seta sigurnosnih funkcionalnosti (deo njih, pogađate, razvija se i u Novom Sadu). Imali smo još toliko vremena taman da vidimo kratku prezentaciju rešenja vezanog za udaljenu dijagnostiku, koje – osim što omogućava da se uoče sve eventualne nepravilnosti u radu vozila, obezbeđuje i „predviđanje“ kada će biti potrebna zamena određenog dela, odnosno predikciju kvarova. Tako vlasnik vozila dobija šansu da delove promeni preventivno, sa velikom efikasnošću – bez nepotrebne prerane zamene, ali i bez rizika da mu kamion ostane na putu zbog kvara.

Za kraj, pitali smo ko su sve korisnici njihovih rešenja, a Vladimir nam je odgovor dao – ovako:

– Pre nekoliko dana vozio sam blizu luke Novi Sad i industrijske zone i prošao sam pored sigurno 50 ili više kamiona različitih proizvođača. Nisam video nijedan a da mi sa njima nemamo ili potpisan ugovor o saradnji ili aktivne pregovore o saradnji.

(Autor: Milica Milosavljević)