Continental Automotive otvara fabriku napredne automobilske elektronike u Novom Sadu

Nemački Continental Automotive, koji je pre dve i po godine otvorio razvojno-istraživački centar u Novom Sadu, najavio je širenje poslovanja. Do kraja godine, kako je naveo direktor Saša Ćoringa, u ovom gradu biće otvorena fabrika u kojoj će se raditi na razvoju napredne elektronike za automobilsku industriju.

– U pitanju je fabrika inovativnih proizvoda – radiće se na sistemima koje će informisati vozače, a pravićemo i ekran i kamera-sisteme. To su veoma kompleksni proizvodi, te će nam biti potrebno još inženjera – rekao je Ćoringa.

Direktor Continental Automotive Serbia naveo je da će tako iz nove fabrike u Novom Sadu u narednim mesecima, ka proizvođačima vozila Daimler, BMW, Ferari ili Jaguar, „krenuti najsavremeniji sistemi za informisanje u auto-industriji“, ističući da u ovom trenutku ne može da iznosi sve detalje, budući da je projekat još u razvoju.

Continental Automotive u razvojnom centru u Novom Sadu, smeštenom u Pupinovoj palati, zapošljava oko 500 inženjera – njih 100 dobilo je posao u protekla tri meseca, tokom trajanja pandemije korona virusa. Kako je najavljeno, uz sadašnjih 6.500 m2, kompanija namerava da prostor proširi sa još 1.500 m2 na istoj lokaciji – zbog novih projekata, laboratorija, trening centra i novih zaposlenih, prenosi Radio-televizija Vojvodine. 

Početak rada Continentala u Novom Sadu bio je praćen i oštrim reakcijama domaće IT zajednice, budući da je država ovog stranog investitora pomogla subvencijama od čak 9,5 miliona evra. Kako prenosi lokalni Radio 021, direktor Saša Ćoringa nije isključio mogućnost dobijanja subvencije i za novi fabrički pogon, ali je ukazao još ništa nije dogovoreno u vezi sa tim. On je dodao i da je „subvencija ulaganje u nekoga, ali i stvaranje obaveze između države i kompanije, po kojoj se država obavezuje na isplaćivanje određene sume novca, a kompanija na zapošljavanje određenog broja radnika“.

Continental Automotive deo je multinacionalne kompanije Continental koja u 59 zemalja sveta zapošljava oko 240.000 ljudi.