Šta se desi kada se auto „zakuca“ u električni kamion? (VIDEO)

Kako se ponaša baterija kamiona prilikom direktnog udarca automobila u nju? Inženjeri kompanije Scania nedavno su organizovali crash test, kako bi ispitali ovakav slučaj. Umesto mehaničkih barijera koje „predstavljaju“ automobile u saobraćaju, ovoga puta je simulirana stvarna situacija u kojoj je u kamion udarao pravi automobil.

Pripreme za bilo koji crash test su ozbiljan posao – može biti potrebno i nekoliko meseci preciznog planiranja, da biste sve detalje izveli kako treba.

– A onda je gotovo za manje od sekunde – kaže inženjer ispitivanja Jakob Leigraf iz Scania R&D.

Pravi test se odvija tek nakon što su izvedene mnogobrojne simulacije i zapravo služi samo da potvrdi da su proračuni bili tačni.

– Simuliramo iznova i iznova, sa različitim brzinama i uglovima. Simulacija je moćan alat. Ne samo da testiramo kamion, već se različiti delovi takođe testiraju odvojeno – navode u kompaniji Scania.

Ispitivanje sudara električnog kamiona donekle se razlikuje od onog kod kamiona sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Željeno stanje je da u manje kritičnim komponentama dođe do deformacije. Vozilo je tako konstruisano da se energija od udara rasporedi i širi po strukturi ležišta koja okružuje bateriju, kako bi sama baterija ostala neoštećena. Kako je ideja da test bude što autentičniji, za sudar se koristi pravi automobil, jer on izaziva mnogo veće potrese u strukturi od mehaničkih barijera.

Vatrogasci stoje u pripravnosti za svaki slučaj kada se test izvodi.

Pa dobro, šta se na kraju desilo?

– Sve je prošlo kako je očekivano i baterija je izašla neoštećena – kažu u kompaniji Scania.

Izvor/foto: scania.com