Rodna ravnopravnost: ŽENE u sektoru logistike i TRANSPORTA u Srbiji

Ni korona virus nije poremetio namere austrijskog DamenLogistikClub-a da pokrene planirani mentorski program, sa ciljem da, kako kažu – “mladim ženama olakšaju ulazak u logistički sektor koji je i dalje prvenstveno muški”.

Devet ekspertkinja iz oblasti logistike u narednih 18 meseci biće tako mentorke studentkinjama ili diplomiranim mladim stručnjakinjama sa smera Logistika i upravljanje transportom na univerzitetu BFI u Beču. DamenLogisticClub osnovan je 2014, a među članicama je više od 100 donosilaca odluka iz transportnog iz logističkog sektora u Austriji, kao i menadžerke logistike u industriji, trgovinskim kompanijama itd.

Pilot projekat Žensko logističko mentorstvo (WoLoMe), koji je startovao početkom oktobra, osmišljen je tako da mentorke kandidatkinjama pružaju podršku prepoznavanju i razvoju sopstvenih veština i kompetencija i njihovoj konkretnijoj integraciji u planiranje karijere, kažu dame austrijske logistike.

Čak i u razvijenim zemljama, visokokvalifikovane žene i danas se suočavaju sa mnogim preprekama ako pretenduju na specijalistička ili rukovodeća mesta na visokom nivou u nauci ili poslu.

Realizacijom ovakvih aktivnosti, udruženja – poput DLC, nastoje da pozitivno utiču na promene i smanjenje rodnog jaza. U zemljama u razvoju, te razlike su dodatno produbljene.

Prva studija o rodnoj ravnopravnosti

Srbija je prva zemlja u regionu koja je izradila studiju o rodnoj ravnopravnosti u oblasti saobraćaja. Izrada ove studije – koju je sprovelo Ministarstvo građevinartsva, saobraćaja i infrastrukture, iz podršku Svetske banke, pionirski je poduhvat Srbije i prvi važan korak u postizanju veće rodne ravnopravnosti u sektoru transporta. Istraživanje je identifikovalo mnogobrojne značajne karakteristike u oblasti dostupnosti vozačkih dozvola, vlasništva nad vozilima itd.

Ipak, čini se da se, barem u ovoj fazi, nedovoljno bavilo karakteristikama zapošljavanja u sektoru saobraćaja, budući da na mnoga pitanja, poput onog koliko je žena zaposleno na poslovima profesionalnih vozača u Srbiji, odgovori još nisu poznati.

U sektoru saobraćaja u Srbiji čak 80% zaposlenih su muškarci. Takođe, istraživanje je pokazalo da u sektoru saobraćaja radi svega 2,3% od ukupog broja zaposlenih žena.

Među muškarcima zaposlenim u ovom sektoru veći je udeo onih koji su u statusu preduzetnika ili samozaposlenih lica nego među ženama. Sa druge strane, žene su češće nego muškarci zaposlene u javnim preduzećima. Pored toga, one su najčešće zaposlene kao administrativne službenice ili kao stručna lica, dok su muškarci najčešće zaposleni kao vozači i radnici, navode za PlutonLogistics u Ministarstvu saobraćaja.

Međutim, zastupljenost žena među rukovodiocima i stručnjacima mnogo je niža nego zastupljenost muškaraca (na primer, 72% svih rukovodilaca i 66% svih inženjera i tehničara u ovom sektoru su muškarci). Sa druge strane, žene zaposlene u sektoru saobraćaja u proseku imaju viši nivo obrazovanja od muškaraca, navode u MGSI.

– Ukoliko posmatramo statistike na nivou Evrope, imamo tri posto žena i oko sedam posto muškaraca, od ukupnog broja zaposlenih, koji rade u delatnostima u saobraćaju. Srbija se u velikoj meri ne razlikuje od Evrope, i dalje tu dominiraju muškarci. Razlozi za to su brojni – od stereotipa i predrasuda, ko i kako vozi, da li je siguran u tome što vozi – navode iz Ministarstva.

U okviru istraživanja o rodnoj ravnopravnosti u oblasti saobraćaja korišćene i kvalitativne i kvantitativne metode, a između ostalog, istraživanje je obuhvatilo osam fokus grupa i preko 2.500 ispitanika na osnovu slučajnog uzorka.

Podaci o zapošljavanju na konkretnim pozicijama u oblasti transporta u Srbiji zasad ne postoje, budući da Republički zavod za statistiku „prati zaposlene ali ne po zanimanjima nego po stručnoj spremi“.

Zanimljiva vest stigla je pre nekoliko dana iz preduzeća Srbija kargo. Ova kompanija 30. oktobra primila je u stalni radni odnos 14 mladih kolega, na pozicijama vozovođa, manevrista, pregledača kola i mašinovođa. Pored činjenice da su kandidati veoma mladi, bitno je i to da je jedno mesto vozovođe zauzela devojka.

Prema mišljenju stručnjaka, veće zapošljavanje žena sa sigurnošću bi donelo koristi transportnoj industriji. Najvažnije od njih je uvećanje potencijalne radne snage, kako bi se umanjio nedostatak u nekim oblastima, uključujući i vozače. Druge prednosti su razvoj timskog duh, veća produktivnost, veći angažman, lojalnost itd.

C kategoriju u Srbiji ima oko 6.000 žena

Širom Evrope, transportni sektor se suočava sa zabrinjavajućim nedostatkom vozača – neki podaci IRU pokazuju da čak petina vozačkih radnih mesta trenutno nije popunjena. Ovo je jedan od ključnih razloga zbog kojeg se operateri trude da privuku žene vozače, koje u Evropi čine svega 2% od ukupnog broja.

U SAD je tokom prethodih godina udeo žena u populaciji vozača kamiona porastao nekoliko puta. Tokom prošle godine, iznosio je 11% (2017. svega 3%).

Preko Atlantika se, inače, primećuje još jedan fenomen – sve više bračnih parova srednjih godina odlučuje se za posao kamiondžije sa dvostrukom posadom. Taj posao im omogućava da provedu vreme zajedno i otkrivaju nove zemlje i regione, a žene se osećaju sigurnije kada su u pratnji.

Američko udruženje žena na putu zatražilo je od proizvođača kamiona da instaliraju dodatne alarmne sisteme u kabini, kao i da prilagode kabine prosečnoj visini žene, kako bi one lakše došle do pedala i komandi. Kao pozitivna, ističe se i činjenica da su amerčke plate jednake za vozače oba pola.

A koliko žena je zaposleno na pozicijama profesionalnih vozača kamiona u Srbiji? Nadležne institucije ne raspolažu preciznim podacima o tome, ali u MGSi navode da je ovo samo prva studija, te da je ideja da ona bude polazna osnova prilikom izrade nacionalne strategije saobraćaja. Stoga je verovatno da će u budućnosti biti potrebno da se država detaljnije pozabavi svim ovim pitanjima.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije iz oktobra ove godine, u našoj zemlji ukupno 5.986 žena ima dozvolu C kategorije.

Zeleno svetlo za Ruskinje

Od 1. januara 2021. žene će u Rusiji moći da budu vozači kamiona ili autobusa, što dosada nisu mogle da čine. Naime, na listi „zabranjenih“ profesija za žene (još iz vremena Sovjetskog Saveza) nalazila su se i ova zanimanja. Država je listu revidirala, te će i Ruskinje, ako žele, za nekoliko meseci moći da volan teških vozila.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.