Žene vozači kamiona – Na međunarodne drumove samo uz bračnog partnera

U čitavoj transportnoj industriji samo 5,1% žena su profesionalni vozači kamiona. Evropska komisija je nedavno angažovala kompanije „Panteia“, „Ecorys“, „ISI-Fraunhofer“ i „PwC“ da izrade studiju koja će proceniti kako će zapošljavanje više žena uticati na transportni sektor. Brisel se nada da će žene imati pozitivan uticaj na industriju u kojoj dominiraju muškarci.

Zapošljavanje žena na mesto profesionalnih vozača je stiglo i u ove krajeve. Tako je hrvatska kompanija „Ralu Logistics“ objavila oglas za vozače u kome su pozvani i muškarci i žene. Iz te kompanije kažu za PlutonLogistics da su imali tek nekoliko prijava ženskih osoba.

– Dosadašnja iskustava su pokazala da žene nisu zainteresovane za samostalno obavljane posla na radnom mestu vozača teretnog motornog vozila. Jedan od razloga leži u tome što je u međunarodnom transportu potrebno izvesno vreme pripravničkog staža. Tokom pripravničkog staža kandidat bez iskustva putuje i radi sa kolegom koji ima višegodišnje iskustvo. Nepoznate osobe sa kojom kreću na put, u ovom slučaju muške osobe, kod žena prirodno izazivaju nelagodu i nesigurnost. No, imali smo čast da zaposlimo bračni par. Iz iskustva možemo reći da savršeno funkcionišu i profesionalo obavljaju svoj posao. Naša radnica savršeno odrađuje sve zadatke i nema apsolutno nikakve razlike po pitanju posla, štaviše, možemo reći da je strpljivija i profesionalnija.

I beogradska transportna firma „Nivex je prošle godine na mesto vozača kamiona zaposlila ženu koja upravlja šleperom. Takođe, u pitanju je bračni par.

– Povod za baljvenje ovim poslom, bila je želja da ona i njen suprug zajedno voze kamion u našoj kompaniji na relacijama Srbija-Francuska. Za našu radnicu možemo da kažemo da je, osim što kvalitetno obavlja svoj posao, staložena, odgovorna i pedantna. Nadamo se da ćemo uskoro zaposliti još žena na tu poziciju – kažu za PlutonLogistics u Nivex-u.

U „Ralu Logistics“ smatraju da je za razliku od međunarodnog transporta, ženama lakše da voze domaću distribuciju jer to radno mesto ne zahteva dugotrajan boravak u kamionu.

– Da pojasnimo, vozači distribucije voze manje kamione, imaju više dostavnih mesta, ne borave u kamionu duže od 8 sati koliko traje radno vreme, a nakon toga idu kući.

Koristi za industriju

Prema mišljenju stručnjaka, može se sa sigurnošću konstatovati da će zapošljavanje žena u transportnoj industriji doneti mnoge koristi. Najvažnija od njih je povećanje potencijalne radne snage, što može sprečiti nedostatak osoblja u nekim zanimanjima, uključujući vozače. Druge pogodnosti uključuju bolji timski duh, veći angažman zaposlenih, veću lojalnost poslodavcima, veću produktivnost i povećanu sigurnost.

Pomenuto istraživanje Evropske komisije,  takođe, ima cilj da identifikuje barijere koje sprečavaju žene da traže posao u sektoru saobraćaja. S druge strane, istraživanje će pomoći da se odgovori na pitanje o tome šta otežava poslodavcima zapošljavanje žena i kako se one mogu ohrabriti da rade u ovoj industriji.

– U današnjem svetu ravnopravnosti smatramo da ne postoji razlika između muškaraca i žena kao vozača teretnih motornih vozila. Kroz istoriju  žene su smatrane nežnijim polom i samim time nisu imale priliku da se uključe u teže fizičke poslove, odnosno nisu bile deo takozvanog muškog sveta. Promene se dešavaju, te smatramo da  će era žena kao vozača teretnih motornih vozila u međunarodnom transportu tek doći – kažu u „Ralu Logistics“.

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.