Slovačka snizila starosnu granicu za profesionalne vozače

U Slovačkoj je od ovog meseca snižena minimalna starosna granica za dobijanje vozačke dozvole određenih kategorija.

Vozači sada mogu da sa 18 godina dobiju dozvole C ili CE kategorije. Do sada su morali da imaju najmanje 21 godinu. Za vozila grupa D i DE minimalna starosna dob smanjena je sa 24 na 21 godinu, uz uslov da je završena obuka osnovne kvalifikacije.

– Vozačka dozvola grupe D i DE koja je dobijena sa navršenom 21 godinom, ukoliko je njen nosilac stekao samo ubrzanu osnovnu kvalifikaciju, daće mu pravo da upravlja samo vozilima redovnog autobuskog prevoza na autobuskoj liniji koja ne prelazi 50 kilometara, do navršene 23. godine života – saopštili su nadležni.

U Slovačkoj je uvedeno još nekoliko promena koje se odnose na sticanje vozačkih dozvola. Među njima je i to da se vozačka dozvola B grupe odnosi na vozila na alternativna goriva do 4.250 kilograma.

Udruženje prevoznika ČESMAD Slovakia, dugo je tražilo smanjenje starosne granice za vozače kamiona, imajući u vidu veliki nedostatak vozača.

– Snižavanje starosne granice je jedno od rešenja koje mladima olakšava ulazak u profesiju. Slovačkoj trenutno nedostaje blizu 10.000 vozača kamiona i 1.000 vozača autobusa – naveli su ranije iz udruženja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovačke objavilo je prošlog meseca da su Izmene Zakona o drumskom saobraćaju dobile zeleno svetlo predsednika, te će stupiti na snagu od avgusta. Na njihovoj internet stranici dostupni su i svi detalji o novim propisima.