Slovenac prevozio 15 tona duvana „bez papira“, kazna 42.000 evra

Hrvatski carinski službenici, u saradnji sa policijom, otkrili su juče ujutru na autoputu A4 u jednom kamionu 14.850 kilograma usitnjenih listovana duvana, koji je trasportovan bez prateće dokumentacije.

Kako je saopšteno, hrvatska carina i policija organizovale su u periodu od 2. do 4. decembra pojačan nadzor teretnih vozila na području Zagreba i Zagrebačke županije. Tokom ove akcije, u ponedeljak (4. decembra), u ranim jutarnjim časovima, na autoputu A-4 radi kontrole zaustavili su teretno vozilo s prikolicom slovenačkih registarskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike Slovenije.

Detaljnim pregledom vučnog i priključnog vozila, službenici su utvrdili da se na 33 palete i 99 kartonskih kutija nalazi ukupno 14.850 kilograma neto usitnjenih listova duvana – duvanske sirovine, za koji vozač ne poseduje odobrenje Carinske uprave za prevoz duvanske sirovine preko teritorije Hrvatske i za koji postoji osnovana sumnja da je predmet nezakonitog postupanja.

Zbog prekršaja opisanog članom 132. stav 1. tačka 16. Zakona o akcizama, okrivljenom fizičkom i pravnom licu izdat je prekršajni nalog i izrečena kazna u ukupnom iznosu od 42.000 evra, a nadležnim carinskim vlastima biće podnet zahtev za obračun i solidarnu naplatu akcize u iznosu od 1.695.127,50 evra.

Pronađena roba je oduzeta, a kao sredstvo osiguranja naplate akciznog duga oduzeti su teretno vučno i priključno vozilo korišćeno za nezakonit prevoz duvana u listu.

Izvor/foto: Carinska uprava Hrvatske