Šta kažu rezultati ROADPOL kontrole kamiona u komšiluku?

U nedelju je završena treća ovogodišnja Truck&Bus akcija, a vozači kamiona i autobusa mogu – barem što se tiče ROADPOL-a, malo da odahnu: sledeća „paklena nedelja“ očekuje ih tek u oktobru. 

Evropska mreža saobraćajne policija još nije objavila ukupan skor, a pojedine države saopštavaju svoje rezultate. Slovenačka policija uglavnom je među najažurnijima, pa je tako saopštila je da su tokom akcije Truck&Bus službenici prekontrolisali 6.148 domaćih i stranih vozača.

– U pojačanom nadzoru, koji je obavljen od 18. do 24. jula 2022. godine, policijski službenici su kod 351 vozača autobusa i 5.797 vozača kamiona utvrdili čak 785 prekršaja saobraćajnih propisa.

Kontrole teretnih vozila vršene su uglavnom preusmeravanjem kamiona na punktove na autoputevima, dok su kontrole autobusa vršene i na autobuskim stajalištima. Posebna pažnja posvećena je poštovanju ograničenja brzine, tehničke ispravnosti vozila, opterećenja, poštovanju propisa socijalnog zakonodavstva i pravila o utovaru i obezbeđenju tereta, psihofizičkom stanju vozača, upotrebi sigurnosnih pojaseva, a kontrolisana je i upotreba uređaja i opreme koja smanjuje pažnju vozača.

Zaustavili smo i proverili i 5.797 vozača kamiona, od kojih je 3.829 stranih. Utvrdili smo 750 prekršaja, uglavnom zbog nevezivanja pojasa, prekoračenja brzine, preopterećenja i nepropisnog utovara tereta, navodi slovenačka policija.

Policija podseća da je u ovom periodu godine važno imati na umu koliko vrućina utiče na psihofizičko stanje vozača, te da je tokom leta još važnije poštovanje propisanog vremena vožnje, pauze i odmora – ne samo zbog zaprećenih kazni, već pre svega zbog sopstvene bezbednosti i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju.

– Smanjena pažnja za volanom vozila od više desetina tona, posebno tokom duže vožnje i u kombinaciji sa višim temperaturama i sunčanim vremenom, može dovesti do teške saobraćajne nezgode. Zbog toga je važno da preduzmete odgovarajuće mere već kod prvih znakova umora i pospanosti – kao što su zevanje, često treptanje ili gubitak pažnje: bezbedno zaustavite vozilo, odspavajte nakratko – 15-20 minuta, a zatim se osvežite i popijte kafu, pa tek onda nastavite da vozite – poručuju.

Foto: Ministarstvo za notranje zadeve, Republika Slovenija policija.si