Sva nova vozila u Hrvatskoj moraju imati pametne tahografe do 15. juna

Hrvatska se među prvim zemljama u EU pripremila za uvođenje pametnih tahografa koji će prevoznicima omogućiti da budu konkurentniji na tržištu, a istovremeno podići nivo bezbednosti u saobraćaju, saopštili su iz Hrvatske gospodarske komore (HGK). Prema regulativi EU, sva nova vozila koja se prvi put registruju moraju biti opremljena pametnim tahografom do 15. juna, piše Poslovni dnevnik.

U organizaciji HGK, na tradicionalnom godišnjem okupljanju VDO partnerskih radionica za tahografe u Hrvatskoj moglo se čuti niz zanimljivosti vezanih za tehničko-tehnološke zahteve novog koncepta – satelitsko praćenje pozicije vozila, mogućnost daljinskog slanja podataka sa tahografa dok je vozilo u pokretu…

– Izdavanje tahografskih kartica druge generacije (GEN2 kartice) ključno je za uvođenje pametnog tahografa. Stoga je nužno da ih pre roka ugradnje pametnog tahografa u nova vozila počne izdavati svaka država članica. Odlična vest je da će kod nas sve biti spremno za njihovo izdavanje i pre zadatih rokova – istakla je samostalna savetnica u Sektoru za promet i veze HGK Ljubica Herceg.

Hrvatska je nakon Nemačke, Češke i Austrije četvrta država članica EU spremna za uvođenje pametnih tahografa.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.