Transportna industrija upozorava: „Radovi na putu mogu dovesti do kolapsa u Austriji“

Austrija bi mogla da se suoči sa ozbiljnim saobraćajnim kolapsom, zbog predstojećih rekonstrukcija na autoputevima i zatvaranja za saobraćaj. Kako navodi austrijsko Centralno udruženje za špediciju i logistiku, u planu je obnova autoputa Brener, a biće zatvaranja i na autoputevima A8 Minhen-Salcburg i Tauern.

Brenerski koridor je jedna od najčešće korišćenih alpskih ruta za drumski teretni transport i ključna je za snabdevanje robom mnogih regiona u Evropi.

Austrijsko Centralno udruženje za špediciju i logistiku (Zentralverband Spedition & Logistik), kako prenosi portal trans.info, smatra da postoji rizik od „istovremenih ili preklapajućih zatvaranja i ograničenja saobraćaja“. Kako navode, od 2025. godine najavljena je hitna obnova ili potpuna izgradnja novog mosta Lueg kod Gris na Breneru u Austriji što će dovesti do prekida saobraćaja do tri godine. Od 2027. godine obnavljaće se tunel Tauern u Austriji, druga glavna arterija na pravcu sever-jug. U istom periodu predviđeno je renoviranje 23 mosta na autoputu A8 Minhen-Salcburg i proširenje sa 6 na 8 traka (uključujući i poprečne trake) između Rozenhajma i austrijske granice. Ovo će, tvrde, izazvati dodatni kolaps.

Najvažniji trgovački putevi sever-jug i istok-zapad biće ozbiljno pogođeni. kada popravke počnu sledeće godine. Alternativne opcije kao što je RoLA, takozvani „autoput na točkovima“ – kombinacija drumskog i železničkog transporta, nude premalo prostora za preseljenje. Osim toga, same železničke veze su ograničene obimnim građevinskim radovima – kažu iz Centralnog udruženja za špediciju i logistiku, koje je apelovalo na austrijske i nemačke vlasti i institucije odgovorne za planiranje renoviranja da koordiniraju i sarađuju sa transportnom industrijom.

Kako navodi Alexander Friesz, predsednik udruženja, nedostatak koordinacije u planiranju ovako obimnih radova mogao bi da ima ozbiljne posledice, uključujući i kolaps u snabdevanju. Njegovo mišljenje je da je, osim profesionalne koordinacije, ukidanje noćne zabrane vožnje za kamione tokom građevinskih radova, najefikasniji način da se minimiziraju saobraćajne gužve i haos.

Stav austrijskog udruženja je da prebacivanje značajnijeg obima tereta na železnicu nije odgovarajuća alternativa, zbog nedostatka kapaciteta i mnogobrojnih planiranih kao i tekućih radova na prugama.

Foto: Pixabay, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.