U Sloveniji skoro 1.000 prekršaja kamiondžija tokom februarske pojačane kontrole

Tokom prve ovogodišnje Truck&Bus akcije, koja je sprovedena od 19. do 25. februara, policijski službenici u Sloveniji su kontrolisali ukupno 3.442 vozača kamiona i 385 vozača autobusa.

Kod vozača kamiona utvrđeno je 990 prekršaja saobraćajnih propisa, a kod vozača autobusa 68, saopštilo je u sredu Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije.

Među vozačima kamiona najčešći prekršaji su se odnosili na preopterećenje vozila i prekoračenje brzine, dok je kod vozača autobusa najčešće utvrđeno nekorišćenje pojasa, kao i prekoračenje brzine.

Zbog nepravilnosti u tovaru ili vozilu iz saobraćaja je isključeno 135 teretnih vozila.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Slovenije vozačima poručuju da budu odgovorni. Ovo su neke od smernica koje su istakli:

  • Pridržavajte se propisanog vremena vožnje, pauze i odmora, ne samo zbog kazne, već pre svega zbog sopstvene bezbednosti i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju.
  • Važno je da vozite odmorni i u odgovarajućem psihofizičkom stanju, jer smanjena pažnja za volanom višedesettonskog vozila može dovesti do teške saobraćajne nezgode.
  • Kod prvih znakova pospanosti: bezbedno zaustavite vozilo, odspavajte nakratko (15-20 minuta), zatim se osvežite, popijte kafu i tek onda nastavite sa vožnjom.
  • Uvek vežite pojas! Ako je vozač vezan pojasom, rizik od smrti u sudaru se smanjuje za 50 odsto.
  • Kao što je važno da se vežete za volanom, tako je važno i da je vaš teret pravilno i bezbedno pričvršćen. Kako za svaku vrstu tereta postoje posebna pravila, informišite se o njima na vreme.

Foto: Ministarstvo za notranje zadeve, Republika Slovenija, policija.si, ilustracija

  • MOŽDA VAS ZANIMA I: 

Srpska policija najavila nastavak pojačane kontrole KAMIONA, prošle nedelje više od 8.000 prekršaja