U tri kamiona otkriveno 14 migranata

Carinici su na graničnom prelazu Batrovci 6. aprila 2017. godine, za svega sat vremena, otkrili čak 14 ilegalnih migranata koji su se skrivali u tovarima kamiona. Između 11 i 12 časova na izlazu tog graničnog prelaza, u tovarima tri kamiona (makedonskog, turskog i bugarskog) na kojima su carinske plombe bile oštećene, otkriveno je ukupno 14 osoba, najverovatnije iz Avganistana.

U makedonskoj hladnjači koja je prevozila nepotpune setove za dijalizu iz Makedonije u Hrvatsku, otkriveno je 7 osoba.

– Svih sedam migranata je otkriveno u samom dnu hladnjače, odmah do kabine kamiona i to u prilično lošem stanju, jer je temperatura niska, a oni su očigledno unutra proveli dosta vremena. Sreća je da za prevoz ove robe nije bila neophodna ekstremno niska temperatura, jer u tom slučaju ovi ljudi ne bi preživeli –  izjavio je Ivan Ribać, načelnik Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina.

U turskom kamionu, koji je iz Turske ka Nemačkoj prevozio tehničku robu, otkrivena su 4 migranta. Plomba na ovom kamionu je takođe bila oštećena, sečena, pa lepljena. Kada su carinici otvorili tovarni deo, ugledali su dva migranta koji su ležali na samom vrhu natovarene robe, a drugu dvojicu su otkrili nakon detaljnog pregleda kamiona na carinskom skeneru. Zahvaljujući tome otkrivena su i druga dvojica koja su ušla u kutije sa robom.

– Skeneri su nam od velike pomoći, jer je reč o tehnologiji koja je toliko je napredna i precizna da se sadržaj tovara vidi kao na dlanu. Prepreke i pregrade za ove uređaje ne postoje, jer njihovi zraci prodiru i kroz dvadesetak centimetara debeo čelik, pa je svako skrivanje unapred osuđeno na neuspeh –  istakao je načelnik Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina, Ivan Ribać.

U trećem kamionu, bugarskih registarskih oznaka, kojim je iz Bugarske u Italiju prevožena najlonska folija u rolnama, pronađeno je još tri osobe koje su pokušale ilegalno da pređu državnu granicu. Kako je plomba i na ovom kamionu bila oštećena, carinici su otvorili tovar i ustanovili da se već iza prvih koturova folije nalaze skrivena trojica migranata. Svih 14 otkrivenih migranata predati su policiji u dalju nadležnost.