Udruženja traže da vozači imaju prioritet pri vakcinaciji

Danska organizacija za drumski transport ITD, koja broji oko 700 kompanija članica, apelovala je da vozači kamiona budu jedna od grupa koje imaju prioritet u pristupu vakcinama protiv virusa COVID-19.

U saopštenju koje su objavili u petak, ITD navodi da bi kamiondžije trebalo da budu u redu za vakcinaciju odmah nakon najugroženijih grupa.

Danska vlada predstavila je strategiju uvođenja buduće COVID-19 vakcine, u kojoj se navodi da će kod prvih doza koja ta zemlja dobije prioritet imati grupe stanovnika sa povećanim rizikom od teških slučajeva korona virusa, kao i osoblje u sektorima zdravstva i nege.

– Za vreme prvog lockdown-a tokom proleća, bilo je očigledno da su vozači igrali presudnu ulogu u isporuci robe i medicinske opreme, te bi, ukoliko je moguće, oni trebalo da budu u mogućnosti da to i dalje čine. Zbog toga treba razmotriti davanje prioriteta vakcinaciji vozača kako bi mogli da se odluče za imunizaciju i obavljaju svoje važne zadatke sa smanjenim rizikom od zaraze virusom – navodi dansko državno udruženje.

Danski državni program vakcinacije započeće nakon što se odobri, isporuči i distribuira vakcina protiv COVID-19 na svim mestima vakcinacije. Očekuje se da će to biti moguće u roku od jednog ili dva meseca.

ITD je svoje saopštenje objavio u istoj sedmici kada je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti najavio da će „radnici u osnovnim i kritičnim industrijama“ biti jedna od grupa kojima će biti odobren prioritetni pristup vakcinama protiv COVID-19. US Cybersecurity & Infrastructure Security Agency je vozače kamiona, zaposlene u skladištima, posadu brodova, radnike u avio-kargo sektoru kao i poštanskim službama, takođe definisala kao „ključne radnike“.

Početkom ove sedmice i špansko udruženje drumskog prevoza takođe je pozvalo vladu da na spisak ljudi koji bi prvo trebalo da prime vakcinu protiv koronavirusa uvrsti vozače kamiona.

Izvor: trans.info 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.