Uskoro jedinstvena putarina u EU?

Na autoputevima u Evropskoj uniji mogla bi se uvesti jedinstvena putarina, čime bi bio uklonjen preteći sukob zbog uvođenja putarina u Nemačkoj, saopšteno je nakon susreta evropske komesarke za saobraćaj Violete Bulc s nemačkim ministrom saobraćaja Aleksandrom Dobrindtom (Alexandar Dobrindt) u Berlinu.

Komesarka za saobraćaj Violeta Bulc boravila je u Berlinu kako bi s nemačkom vladom i predstavnicima Bundestaga razmotrila pitanja u vezi s planiranim uvođenjem putarina za nemačke autoputeve, čemu se protive mnoge članice Evropske unije.

Bulc je u zajedničkom saopštenju nakon susreta s Dobrintom naglasila kako je moguće rešenje problema koje će biti prihvatljivo i iz evropske perspektive. Istovremeno je naglasila da će konačna odluka biti doneta tek kada nemačka vlada predstavi konačnu verziju zakona o naplati putarina.

– Na dobrom smo putu – saopštio je Dobrindt nakon susreta, i naglasio da je nacrt zakona „u međuvremenu“ potpuno u skladu sa pravilima EU.

Neke članice Evropske unije prebacuju Nemačkoj za diskriminaciju stranih vozača. Nemački zakon, doduše, predviđa plaćanje vinjeta za autoputeve za sve vozače. No, vlasnicima automobila registrovanih u Nemačkoj iznos za putarine kompenzirao bi se smanjenjem poreza na motorna vozila, što se u Briselu doživljava kao diskriminacija vozača iz ostalih članica EU.

Delegacija Nemačke vlade trebalo bi da s gotovim nacrtom zakona otputuje početkom marta u Brisel kako bi s Evropskom komisijom pronašli zajedničko rešenje. Komesarka Evropske komisije za saobraćaj je pre toga u razgovoru za dnevnik „Die Welt“ iznela mogućnost uvođenja jedinstvene putarine za autoputeve na području Evropske unije.

– Mislim da je smisleno da srednjoročno poradimo na sistemu za teretna i lična vozila koji bi omogućio jedinstvenu naplatu putarina na području cele Evropske unije – rekla je Bulc.

Visina putarine određivala bi se prema broju pređenih kilometara, a sredstva od putarina bi se shodno korišćenju puteva raspoređivala po zemljama članicama