Uvođenje 100% bazne kvote CEMT dozvola za EURO6 vozila u 2019. godini

Poslovno udruženja drumskog saobraćaja „Srbijatransport“ uputilo je dopis Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u kome navodi svoj stav da je opšti interes drumskog saobraćaja i Republike Srbije uvođenje 100% bazne kvote CEMT dozvola za EURO6 vozila u 2019. godini. Srpski prevoznici bi sa 6.600 Euro6 vozila realizovali 2.172 CEMT-a i ostvarili daleko veći broj vožnji na međunarodnom transportnom tržištu.

Odluka da se stimulišu prevoznici koji ulažu u srpski transport, kako je navedeno u dopisu, imala bi izuzetno pozitivan efekat:

  • Povećanje obima rada transportne privrede Srbije u međunarodnom saobraćaju i povećanje deviznog priliva za preko 20 mil EUR.
  • Povećanje za nova 362 CEMT-a bi obezbedilo značajnije učešće srpskih prevoznika na međunarodnom tržištu i značajno bolju konkurentsku poziciju transporne privrede Srbije.
  • Kvalitetniji vozni park srpskih prevoznika u međunarodnom saobraćaju bi imao značajnog uticaja na podizanje kvaliteta voznog parka i kvaliteta transportne usluge u unutrašnjem transportu stvari, što bi posredno uticalo na zadržavanje voznog osoblja i odluke vozača da rade u srpskim kompanijama. Pri analizi nedostatka voznog osoblja i odluka vozača da odlaze van zemlje da rade, značajan motiv predstavljaju uslovi rada i kvalitet vozila.
  • Značajan broj od 5.480 kritičnih dozvola, koji bi se pojavio u raspodeli značajno bi uticao na mogućnost pristupa tržištu manjim prevoznicima, vozilima sa nižim Euro normama. Ovo bi takođe u značajnoj meri uticalo na smanjenje zloupotreba i preprodaja dozvola, smanjio biznis dilera dozvola i dao podsticaj legalnom radu prevoznika.

Uvođenjem 100% bazne kvote vozila Euro6 u raspodeli CEMT dozvola bi posredno imao izuzetno velikog uticaja u pregovaračkim procesima srpske strane na mešovitim bilateralnim sastancima u smislu ostvarivanja liberalizacije prevoza ili značajnijeg dodatnog povećanja bilateralnih i tranzitnih dozvola. To bi dalje imalo veoma velikog uticaja na podsticanje razvoja privrede u Srbiji i procesu pristupanja Srbije Evroskoj uniji, navedeno je u dopisu.

U najavljenim aktivnostima u procesu harmonizacije odnosa sa EU, razvoj sektora transporta u budućem vremenu ima veoma veliki značaj. „Srbijatransport“ smatra da MGSI jeste ključni element i integrator transportnog sistema, a sa druge strane ima punu nadležnost i kompentencije za poslove koji se odnose na pripremanje, preduzimanje i sprovođenje predloga mera za unapređenje stanja i odnosa u sektoru drumskog transporta, kao i pripremu strategija, planova, zakona, propisa i drugih pravnih akata u oblasti unapređenja rada Sektora i stavranja preduslova za razvoj delatnosti i konkurentnosti.

U tom smislu, zaključak je da će predstavnici „Srbijatransport“-a uvek delovati, davati predloge i stavove u opštem interesu, u želji da daju svoj konstruktivan doprinos razvoju sektora, privrede i društva u celini.

Kompletan dopis pročitajte OVDE.

Više informacija o CEMT dozvolama pročitajte OVDE.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.