Vozač iz Srbije uhapšen u Hrvatskoj zbog neprijavljenog oružja i municije u kamionu

Carinski službenici jedinice Vukovar, u saradnji sa policijom, sprečili su nezakonit uvoz oružja i municije skrivenih u jednom teretnom vozilu.

Kako je saopštila hrvatska carina, slučaj je otkriven u utorak, 16. januara, tokom pojačane kontrole teretnih i putničkih vozila na autoputu A3. Uz pomoć RTG uređaja, prekontrolisani su tegljač i poluprikolica slovenačkih registarskih oznaka, kojima je upravljao državljanin Srbije.

Pregledom je uočeno kako se ispod poluprikolice, u prostoru za smještaj paleta, nalazi sanduk u kojem su na vrhu bili zatezači. Pomeranjem zatezača pronađena je jedna plastična vrećica u kojoj su se nalazila dva pištolja i nepoznata količina municije, kao i jedna papirna vrećica s dva pištolja i nepoznatom količinom municije.

Kako je pri pregledu otkriveno oružje, obavešeni su policijski službenici Mobilne jedinice granične policije i službenici za prekogranični kriminal Postaje granične policije Županja. Oni su preuzeli vozača i osigurali vozilo, te o svemu izvestili Službu kriminalističke policije. Na osnovu naloga Županijskog suda u Vukovaru, policijski službenici Službe kriminalističke policije su izvršili pretragu kamiona i poluprikolice pri kojoj su pronašli dva pištolja marke Glock 25 bez serijskih brojeva, oba kalibra 9×19 mm; dva pištolja marke Crvena zastava bez serijskih brojeva, oba kalibra 9×19 mm te 68 komada municije 9×19 mm.

Služba kriminalističke policije je navedeno oružje privremeno oduzela te je, nakon konsultacija sa Opštinskim državnim tužilaštvom u Vinkovcima, podnela krivičnu prijavu protiv vozača kamiona zbog sumnje da je počinio krivično delo Izbegavanje carinskog nadzora (član 257 Krivičnog zakona) i uhapsila ga, navodi se u saopštenju hrvatske carine.