Vozili sa Kosova za Švedsku, usput zaradili kaznu – „Gazda naredio da nastavimo neispravnim kamionom“

Da li ste nekada bili u situaciji da vam nadređeni u firmi nalože nastavak vožnje i u slučajevima kada vozilo nije u potpunosti ispravno? Takva praksa osim što predstavlja ugrožavanje saobraćaja, podleže i visokim kaznama. Jedan ovakav primer zabeležen je krajem prošlog meseca u Poljskoj.

Severnomakedonski kamion koji je transportovao teret sa Kosova u Švedsku pokvario se, naime, kod Gožova Vjelkopolskog na zapadu Poljske, nakon čega je odvezen u radionicu. Ipak, zbog troškova popravke, šef transportne kompanije odlučio je da jednostavno demontira oštećene komponente kočionog sistema i da kamion u takvom stanju nastavi put do mesta istovara. Nije računao na to da će ga uskoro pregledati inspektori.

Malo nakon ove situacije, na deonici autoputa 3 zaustavila ga je patrola ITD-a.

Proveravajući tehničko stanje tegljača i prikolice, inspektori su utvrdili da kočiona svetla ne rade. Na kontrolnoj tabli je prikazana poruka koja obaveštava vozača o kvaru ABS sistema. Inspektori su utvrdili i kvar na prikolici koji je ugrožavao bezbednost saobraćaja na putevima – vozilo je imalo nekompletan kočioni sistem. Desnom točku na drugoj osovini nedostajao je disk, čeljust i aktuator. Cevi pneumatskog sistema su „osigurane“ plastičnim stezaljkama od curenja vazduha.

U razgovoru sa inspektorima, vozač je izjavio da je dan pre uviđaja došlo do kvara na kočionom sistemu prikolice, a kamion je odvučen sa puta u radionicu. Bilo je potrebno zameniti disk i kočionu čeljust.

Zbog visokih troškova popravke, vlasnik transportnog preduzeća odlučio je da demontira oštećene elemente, zategne kočione vodove i nastavi transport oštećenim vozilom.

Inspektori su oduzeli potvrde o registraciji tegljača i poluprikolice i zabranili dalju vožnju. Vozač je kažnjen, a protiv prevoznika će biti pokrenut upravni postupak po Zakonu o prevozu u drumskom saobraćaju. ITD navodi i da nije uplatio depozit od 4.000 PLN za očekivanu kaznu. Vozilo je potom upućeno na čuvani parking odakle može otići tek nakon što se otklone utvrđeni nedostaci i uplati depozit, navodi se u saopštenju ITD.

Foto: Pixabay/YanethLotero