Zašto je 2022. godina ključna za obnavljanje kvalifikacione (CPC) kartice?

Obnavljanje kvalifikacione kartice jedno je od najvažnijih pitanja za profesionalne vozače. Kao što je poznato, največi broj vozača u Srbiji karticu je preuzeo 2019. godine, što znači da bi 2024. trebalo da je obnove, odnosno da do tada ispune sve obaveze po pitanju pohađanja seminara periodične obuke.

U ovom tekstu podsetićemo vas na neke od najvažnijih stavki u vezi sa CPC sertifikatom, pravima i obavezama vozača i pojasniti zbog čega je 2022. godina ključna za obnavljanje kvalifikacione (CPC) kartice.

ŠTA JE CPC?

Sertifikat o stručnoj kompetentnosti ( CPC – Certificate of Professional Competence) je dokument koji profesionalni vozač mora da poseduje na osnovu Zakona o bezbednosi saobraćaja na putevima. Izdaje se na neodređen vremenski period. Stiče se na osnovu priznate kvalifikacije ili pohađanjem obavezne početne obuke (osnovne obuke ili dodatne obuke).

ŠTA JE KVALIFIKACIONA KARTICA VOZAČA?

Kvalifikaciona kartica vozača je međunarodni dokument koji glasi na ime vozača i izdaje se na osnovu sertifikata o stručnoj kompetentnosti. Izdaje se sa rokom važenja od 5 godina i obnavlja se na osnovu stečenog periodičnog CPC-a, odnosno pohađanjem 5 obaveznih seminara.

ŠTA JE PERIODIČNI CPC I ZAŠTO JE ON VAŽAN?

Periodični CPC se sastoji iz 5 periodičnih obuka (seminara), koje je profesionalni vozač u obavezi da pohađa nakon sticanja početnog CPC-a, odnosno u roku od 5 godina, od dana kada je izvadio kvalifikacionu karticu vozača, do dana kada prestaje njeno važenje.

Profesionalni vozač koji ne ispuni obavezu pohađanja 5 periodičnih seminara, neće moći da obnovi kvalifikacionu karticu vozača, a samim tim ni da obavlja poslove profesionalnog vozača!

Imajući u vidu da je najveći broj vozača kvalifikacionu karticu preuzeo 2019. godine, dolazi se do zaključka da svi oni koji nisu pohađali nijedan seminar do sada, ove godine MORAJU započeti svoj ciklus obuka za sticanje periodičnog CPC-a kako bi stekli uslov za obnavljanje kartice.

Takođe, zakon dozvoljava pohađanje NAJVIŠE DVA seminara u toku JEDNE kalendarske godine!

Iz Centra za motorna vozila Auto-moto saveza Srbije, poučeni iskustvom iz prethodnih godina, vozačima savetuju „da na vreme krenu u ispunjavanje svojih obaveza i da ne čekaju poslednji trenutak u godini“. 

U Srbiji postoji više od 170.000 vlasnika kartica, a veliki broj njih pohađa ove godine svoj drugi i treći seminar, navode u CMV AMSS.

Letnji meseci su najbolji za ispunjavanje obaveze prisustvovanja seminarima, a takođe treba izbegavati potencijalne probleme sa nedostatkom slobodnih mesta i termina, dodaju.

U svim Centrima za obuku profesionalnih vozača CMV AMSS, periodični seminari se održavaju svake nedelje. Lokacije centara su sledeće:

Beograd
Adresa: Železnička 89v, Surčin

Čačak
Adresa: Bulevar Tanaska Rajića 3

Novi Sad
Adresa: Cvećarska 4

Paraćin
Adresa: Knjaza Miloša 2G

Subotica
Adresa: Lošinjska 14

Kikinda
Adresa: Miloša Velikog 24

Velika Plana
Adresa: Miloša Velikoga 14

Šabac
Adresa: Pocerska 88a

Vranje
Adresa: Pariske Komune 1

Više informacija svi zainteresovani mogu dobiti putem telefona: 011 7 987 000.

Izvor: cpc.rs