Anže Voje, „OriginTrail“ – Kako blockchain tehnologija pomaže u upravljanju lancem snabdevanja

Slovenačka kompanija „OriginTrail“ svojim istoimenim rešenjem omogućava jednostavno praćenje porekla mlečnih i mesnih proizvoda te se očekuje kako će napraviti pravu revoluciju u sigurnosti hrane. Koristeći blockchain tehnologiju, „OriginTrail“ omogućava praćenje sledivosti u lancima snabdevanja od izvora do mesta prodaje hrane te time osigurava verodostojnost prikupljenih informacija.

Rešenje „OriginTrail“ pobedilo je na konkursu američkog trgovačkog lanca „Walmart Food Safety Collaboration Center“ u Kini. Njegova prednost je što će svakom kupcu omogućiti uvid u poreklo svakog proizvoda na kineskom online tržištu hrane „Yimishiji“. „Walmart Food Safety Collaboration Center“ je na konkursu tražio tehnološke inovacije koje imaju pozitivan učinak na sigurnost hrane i mogu se proširiti na širi sistem prehrane, kao i već razvijenu inovaciju sa opipljivim rezultatima.

Jedan od suosnivača i direktor „OriginTrail“-a Tomaž Levak će na konferenciji Supply Chain 4.0 u Zagrebu, koja se ove godine održava pod nazivom Supply Chain Management 4.0, održati predavanje Blockchain tehnologija u službi lanca snabdevanja.

Anže Voje, koji je u „OriginTrail“-u zadužen za PR i marketing,  govorio je za „Logico“, organizatora ove konferencije.

–  Da, Tomaž Levak, direktor i suosnivač „OriginTrail“-a, predstaviće „OriginTrail“ protokol i njegov potencijal primene u lancu snabdevanja i na konferenciji u Zagrebu „Supply Chain Management 4.0“, koja će biti održana 18. aprila u zagrebačkom kongresnom centru Antunović, s predavanjem „Kako Bitcoin tehnologija pomaže u upravljanju lancem snabdevanja“.

Logiko: U čemu je prednost „OriginTrail“-a u odnosu na konkurentska rešenja?

– „OriginTrail“ je jedino skalabilno rešenje za upravljanje podacima u kompleksnim lancima snabdevanja putem decentralizovane grafičke baze grafikona. Usresređen je na nadilaženje problema skalabilnosti blockchaina. Budući da je protokol „blockchain agnostic“ i može raditi s bilo kojim blockchainom, to može biti komplementarno rešenje, a ne konkurencija, nekim drugim rešenjima lanca snabdevanja do blockchaina, a usresređuje se na mreže podataka.

Logiko: Kakvu praktičnu korist od primene „OriginTrail“-a imaju učesnici u lancu snabdevanja?

– Sada postoji informativna neusklađenost u lancima snabdevanja tako da učesnici u njima ne veruju podacima koje dobijaju od drugih učesnika. To za posledicu ima neefikasnost lanaca snabdevanja. „OriginTrail“ protokol je rešenje za upravljanje podacima koji omogućava razvoj decentralizovanih aplikacija za različite poslovne svrhe: za sledivost, upravljanje lancem snabdevanja, sertifikate, sisteme upozorenja…

Logiko: Kakvu ste konkurenciju imali na konkursu „WalMart“-a za svoj projekt u Kini?

– Više od 100 kompanija podnelo je ponudu za inovacioni ekosistem „Walmart Food Safety Collaboration Center“ za kineski online lanac hrane „Yimishiji“, a izabran je naš projekt. „OriginTrail“ će omogućiti sledivost za organsku hranu, koja se prodaje na „Yimishiji“. Bili smo jedini ponuđač s ugrađenim blockchain rešenjema među 12 odabranih učesnika i jedini ponuđač koji nije iz Kine među 3 odabrana ponuđača koja su dobila nagradu za inovaciju. Primer možete pogledati na web adresi.

Logiko: „WalMartov“ projekt odnosi se na kinesku online trgovinu hrane „Yimishija“, postoje li planovi primene vašeg „OriginTrail“-a i na fizičke trgovačke lance?

– „OriginTrail“ je rešenje koje omogućava razvoj različitih aplikacija na osnovu prikupljenih podataka. Primena će, naravno, zavisiti od potreba korisnika. U fazi smo stvaranja „TraceAlliance“ – grupe organizacija, stručnjaka i razvojnih programera posvećenih saradnji na razvoju protokola i primeni daljih slučajeva upotrebe.

Logiko: Koliko razvoj svojih projekata uspevate finansirati sopstvenom kriptovalutom Trace?

– Uz uspešno izdavanje Tracetokena, prikupljeni fondovi u Ethereumu osiguraće nam 3 godine razvoja protokola, kako smo i planirali, kao i razvoj TraceAlliance i privlačenje zainteresovanih za korišćenje našeg rešenja.

Logiko: Kakva je po vašem mišljenju budućnost kriptovaluta?

– Čvrsto verujemo da će decentralizacija i token-driven poslovni model imati važnu ulogu u budućnosti. Međutim, teško je predvideti budućnost samih kriptovaluta.

Logiko: Kakvo je inovativno rešenje „Prospeh“-a u rešavanju nedostatka blockchaina s većom količinom podataka u lancu snabdevanja?

– Lanac snabdevanja se često navodi kao jedan od najboljih područja primene blockchain tehnologije, ali sama tehnologija blockchain nije dizajniran za obradu velike količine podataka koji se prikupljaju kroz taj lanac. Zbog toga je potreban protokol „OriginTrail“ koji je off-chain decentralizovana mreža utemeljena na tehnologiji blockchaina ali u stvari radi kao zasebna mreža. „OriginTrail“ omogućavae izradu potrebnih i korisnih analiza lanaca snabdevanja.

RAZVOJNI TIM U BEOGRADU

Važan datum za “OriginTrail” bio je 17. januar kada su na uspeli da inicijalnom ponudom (ICO) tokena prikupe 22,5 mil USD u eterima i to za 18 minuta nakon što je prodaja počela.

Kompanija je uspešno zauzela tržište Evropske unije, a Azija se, takođe, kao pokazala jedno od najpogodnijih tržišta za ovakvu vrstu proizvoda.

Suosnivači kompanije su Tomaž Levak, Žiga Drev iz Slovenije i Branimir Rakić iz Kruševca, a počeli su zajedno da rade pre sedam godina. “OriginTrail” danas čini 15 članova ekipe, koji su većinom na dve lokacije: razvojni tim se nalazi u Beogradu, dok su biznis development i komunikacioni timovi u Ljubljani. Takođe, firma ima i projektnu kancelariju u Šangaju.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.